Mi az a Deload, és mikor van rá szüksége?

Avatar admin | 2021.07.28. 9 Views 0 Likes 0 Ratings

9 Views 0 Ratings Rate it

nő kimerültnek látszik egy vízforraló mellett

Fénykép: Jacob Lund (Shutterstock)

Még a profi sportolók körében sem dolgozik senki 100% -os erőfeszítéssel minden héten. Vannak idők pihenni és gyógyulni, gyakran egy hétig vagy tovább, és te és én alkalmazhatjuk ezt az elvet a rutinunkban, is.

Mi a deload?

Ebben sok a nézeteltérés! Néhány ember számára a deload teljes szünet az edzéstől, mint egy nyaralás. Az egész hetet kihagyod, és ez minden.

Mások számára a deload alacsonyabb intenzitású, mint a szokásos munkája. Lehet, hogy ugyanannyi sorozatot és ismétlést végez, de a súlyok nem olyan nehézek. A másik oldalon a deload csökkentheti a hangerőt, így kevesebb ismétlést és sorozatot végezhet, de a súlyok ugyanolyan nehézek lehetnek, mint általában.

Az, hogy milyen típusú deloadot kell használni, attól függ, hogy milyen munkát végzett eddig, a deload okát és (vagy az edződ) képzési filozófia.

When should I take a deload?

There are several ways strength athletes (and recreational lifters like you and me) can use a deload. Here are the main ones:

  • To prepare for a competition. To do your best, you’ll need to csökkentse a fáradtságot anélkül, hogy rozsdás lenne. A csúcsolás általában a hangerő csökkentésével jár (kevesebb ismétlés és sorozat), miközben a súlyokat nehéznek tartjuk.
  • Új felvonások vagy célok bevezetésére. Nagyobb a valószínűsége, hogy fájni fog, ha valami újat és intenzívet csinál, ezért az új gyakorlatok vagy új típusú edzések bevezetése gyakran értelmes egy hét könnyű edzés során (ebben az összefüggésben néha „pivot hétnek” nevezik.)
  • Hogy felépülj egy kemény edzés után. Bizonyos programokba deload hetet építenek; máskor dönthet úgy, hogy a program befejezése után és a következő program megkezdése előtt további egy hetet vesz igénybe.
  • A fáradtság kezelésére irányuló hosszú távú terv részeként. Még akkor is, ha az edzés nem volt különösen kemény, érdemes időnként eltölteni az eltöltött heteket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem fárad el szükségtelenül.
  • Válaszul az észlelt stresszre. Néhány program ne tedd tartalmazza a tervezett deload heteket, és az emelő dönti el, hogy mikor van szükségük szünetre.

Honnan tudhatom, hogy jól csinálom -e?

Ha edzővel dolgozik, kérdezze meg őket az Önre vonatkozó nagy tervükről. Az eltolódásoknak (vagy azok hiányának) a rejtvény részét kell képezniük, és meg kell indokolniuk a programozást.

Ha olyan programokat futtat, amelyeket az interneten vagy könyvekben talált, gondoljon egy pillanatra arra, hogyan közelíti meg mindegyik a deloadokat. Némelyik tartalmazhat deloadsokat, és néhány nem. Ha saját magának programoz, akkor inspirációt meríthet más programokból, amelyek kint vannak, de érdemes józan eszét is használnia, és meg kell kérdeznie magától, hogyan érzi magát.

A deloads a fáradtságkezelés gyakori eszköze, de nem az csak eszköz. A program például hétről hétre módosíthatja a hangerőt, oly módon, hogy frissen érezze magát. Ha ez a helyzet, akkor lehet, hogy egyáltalán nincs szüksége deloadra. Még ha versenyre is készül, a deload nagyon gyakori módja a fáradtság csökkentésének és a jó teljesítmény biztosításának, de ez nem jelenti azt, hogy mindig le kell tölteni a versenyt. (Gyakori például, hogy „edzeni kell” egy alacsony prioritású versenyt.)

A deload tényleg csak egy edzőeszköz, ezért győződjön meg arról, hogy a deload -okkal kapcsolatos döntéseit a testének igényeihez igazítja.


Forrás link


9 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok