Vegán Kimbap recept Tempeh-szel

Avatar admin | 2021.02.09. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

GYIK


A sushi és a kimbab ugyanaz?

Bár a japán sushi és a koreai kimbab eleinte hasonlónak tűnik, van néhány különbség a két rizstekercs elkészítéséhez használt összetevőkben és módszerben.

Alakjuk hasonló, mivel mindkettő tengeri moszatba csomagolt és különféle összetevőkkel töltött fehér rizsből (sushi rizs) áll.

Az első különbség a sushi és a kimbab között a rizsfűszerezésben van. A sushi rizs párolása és hűtése után a japán sushi rizsecet használatát kéri, míg Kimbab szezámolajat.

A második különbség a két ázsiai rizstekercsben használt “töltelékben” van. A sushi híres finom nyers haláról, amely megolvad a szánkban. Kimbab ehelyett pácolt zöldségek, grillezett hús és hal, sajt, vagy akár konzerv hal, például tonhal kombinációját használja. Az eredmény egy könnyebben hozzáférhető snack, amely lendületes és változatos ízekkel teli.

Sushi vs Kimbab: melyik egészségesebb?

Kíváncsi lehet, hogy melyik az egészségesebb snack a kimbab és a sushi között. Mivel mindkét rizstekercs sokféle változatban kapható, nehéz lenne általános összehasonlítást végezni. Erre az égető kérdésre először megvizsgáljuk az alapanyagokat, amelyek mindkettő alapját képezik, majd összehasonlítjuk a hagyományos sushi makiban használt összetevőket a leggyakoribb kimbabdal.

Mint fentebb említettük, mindkét étel tengeri moszatot és fehér rizst használ, de más fűszereket használ.

A fehér rizs nem a legegészségesebb rizstípus. Ez még mindig egészséges étel, és számos jó felhasználási módot alkalmaz az étrendben, de ez a havas megjelenés annak a nehéz feldolgozásnak az eredménye, amely megfosztotta a rizst a legtöbb rosttól, vitamintól és ásványi anyagtól. A barna rizs lenne a jobb választás az egészségesebb sushi és kimbab számára. De mivel mindkét recept ragacsos fehér rizst használ, eddig ez döntetlen: 1. sushi – Kimbab 1.

A fehér rizszel ellentétben a száraz hínár tápanyagokban gazdag. A koreai és a sushi tekercs is használja, bár a koreai nori-t hívják gim és szezámolajjal ízesítik. Nori rengeteg antioxidánssal rendelkezik, és jódban gazdag, amely kritikus szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő működésében. Mivel a koreai nori hozzáadott szezámolajat tartalmaz, amely gazdag egészséges zsírokban, a gim átveszi a vezetést a sima nori felett. 1. sushi – Kimbab 2.

A következő kérdés, amellyel foglalkozni kell: egészségesebb-e a rizst szezámolajjal vagy rizsecettel ízesíteni?

  • A szezámolaj gazdag szív-egészséges zsírokban, tele van erős antioxidánsokkal szezamol és szezaminol, amely kutatások szerint megvédheti a szívsejteket a károsodásoktól [2]. Sőt, a szezámolaj korai kutatásai azt mutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek [3].

  • A rizsecet szinte nulla szénhidráttartalmú ízesítő ételízesítő, és más típusú ecetekhez hasonlóan segíthet csökkenteni a vércukorszintet [4].

Összességében úgy tűnik, hogy a szezámolaj sokkal lenyűgözőbb, mint a rizsecet, de ez az étrenddé válhat. Egészséges zsírokra vágysz? A szezámolaj nyer. Vagy inkább a nulla szénhidrátot tartalmazó fűszerezést választja a fogyókúrás étrendjéhez? Ezután menjen rizsecetért. Nevezzük ezt a döntetlennek: Sushi 2 – Kimbab 3.

Ha nem vesszük figyelembe a rizstekercs töltelékeit, Kimbab egészségesebb, mint a sushi, mert több tápanyaggal és egészséges zsírral büszkélkedhet.

De mi a helyzet a rizs tekercsekkel töltelékkel? Hasonlítsuk össze a lazac avokádó maki val,-vel tonhal kimbab.

A lazac és az avokádó teljes értékű étrendben a királyok. Együtt hatékony omega-3 zsírok, vitaminok és fehérjék keverékét szállítják: nehéz őket legyőzni.

A tonhal-kimbabban használt összetevők tonhalkonzervek, pácolt retek, egyéb zöldségek, például sárgarépa és spenót, valamint a majonéz.

Mint látható, ez a klasszikus kimbab recept bonyolultabb. Bár a benne található összetevők számos egészségügyi előnnyel járnak (a majon kívül), úgy érezzük, hogy nem tudnak nyerni a lazac és az avokádó egyszerűsége és egészségessége ellen. Tehát a klasszikus maki nyer a hagyományos kimbab ellen: Sushi 3 – Kimbab 3.

Összegzésként megállapítottuk, hogy minden más egyenlő – vagyis ha ugyanazt a tölteléket használnánk mind a sushi, mind a kimbab esetében – a koreai rizstekercs egészségesebb, mint a sushi, mert több egészséges zsír és tápanyag van benne. De a hagyományos sushi tekercsek ezt egészségesebb töltelékkel pótolják.

Ha egészséges koreai rizstekercsre vágyik, ne keresse tovább a fenti vegán kimbab receptünket.

Meddig tarthatom a koreai “sushit” a hűtőben?

Mivel Kimbab főtt alapanyagokat használ, a hűtőben hosszabb ideig tart, mint a nyers halból készült sushi. Sőt, a fenti kimbab receptünk csak zöldségeket használ, amelyek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint az egyszer elkészített állati termékek.

A felesleges vegán koreai rizstekercseket légmentesen lezárt edényben tárolhatja, és legfeljebb 5 napig hűtőszekrényben tárolhatja. Azonban minél tovább tárolja őket a hűtőszekrényben, annál szárazabb lesz a rizs. Ezért, ha előre szeretné elkészíteni a kimbap-ot, javasoljuk, hogy a szeleteletlen nori tekercset hűtőbe tegye jól csomagolva, majd csak akkor vágja le a rizstekercseket, ha készen áll a fogyasztásra.

Enni csak vegye ki a hűtőből és élvezze hidegen. Ne melegítse újra a tekercseket mikrohullámú sütőben, mert a rizs és a moszat elázik.

Kimbab jó a fogyáshoz?

Mivel receptünk kevés szezámolajat és grillezett zöldségeket tartalmaz, egy kimbap rizstekercs csak 50 kalóriát tartalmaz, vagyis ebből a harapnivalóból egy vagy kettőt élvezhet anélkül, hogy veszélyeztetné a fogyás céljait.

Könnyű ételt is készíthet belőle, hozzáadva egy salátát leveles zöldekből és diófélékből. Adagolásként négy sushi darabot javasolunk, amelyek 200 kalóriát és szénhidrátok napi ajánlott bevitelének (RDI) csak 11% -át, zsírokhoz pedig RDI 7% -át adják.

Ha ezeket a koreai rizstekercseket otthon a semmiből készíti el, teljes mértékben ellenőrizheti az összetevők típusát és mennyiségét, és így a kalóriákat is.

A párolt fehér rizs a rizs főzésének sokkal egészségesebb módja a sült rizshez képest, így jobb választás van más ételekkel szemben. Ha valóban meg akarja haladni az extra mérföldet, akkor a fehér rizst más alternatívákkal, például quinoával, bulgur búzával vagy barna rizzsel felcserélheti az egészségesebb táplálkozási profilra. A sárgarépa, az uborka és a retek alacsony szénhidráttartalmú zöldségek, míg a tempeh és a nori hihetetlenül tápláló összetevők, mivel rostokat, fehérjéket és értékes ásványi anyagokat nyújtanak.

Mint minden az életben, a mértékletesség is kulcsfontosságú. Tehát mindaddig, amíg teljesíti a kalóriatartalmú céljait, bűntudat nélkül kóstolhat meg egy-két ilyen harapásméretű finomságot.


Source link


7 Views 0 Ratings Rate it