Mi az a fejhallgató-erősítő, és szükség van-e rá? – Review Geek

Avatar admin | 2021.01.14. 44 Views 0 Likes 0 Ratings

44 Views 0 Ratings Rate it

A FiiO Q3 hordozható fejhallgató-erősítő USB-C-vel.
A FiiO Q3 hordozható fejhallgató-erősítő USB-C-vel. FiiO

A fejhallgató-erősítők az audió terén a leginkább félreértett termékek közé tartoznak. Nem varázslatosak, és egy átlagember számára sem hasznosabbak, mint egy papírsúly. De egyes vezetékes fejhallgatóknak valójában dedikált erősítőre van szükségük, hogy teljes mértékben kihasználhassák a hangminőség hihetetlen javulását. Ha a divatos új fejhallgató kissé lehengerlően hangzik, akkor a fejhallgató erősítője lehet a javítás, amelyet keres.

Mi az a fejhallgató-erősítő?

Ha hiszed, ha nem, akkor már nagyon jól ismered az erősítőket. Az erősítő csak egy eszköz, amely elektromos jelet juttat a hangszóróhoz, és a hangszórót rezegteti. Ha növeli a telefon vagy laptop hangerejét, akkor több áramot enged az erősítőtől a hangszóróig, és arra kényszeríti a hangszórót, hogy jobban rezegjen és erősebb hangot adjon ki.

A modern eszközök alacsony teljesítményű erősítőket használnak, amelyek nem fogyasztanak el rengeteg áramot, vagy nem égnek át az elemek. Ahhoz, hogy ezek az alacsony teljesítményű erősítők használhatóak legyenek, a legtöbb fejhallgató és hangszóró „alacsony impedanciával” rendelkezik, vagyis nagyon kevés ellenállást kínál az elektromos árammal szemben, és általában sok energia nélkül éri el a használható térfogatokat.

De néhány fejhallgató és hangszóró, különösen a stúdió vagy teljesítmény-szintű berendezés, „nagy impedancia”. Ezekhez az eszközökhöz (névleges értéke 25 ohm vagy több) általában nagyfeszültségű hangforrásra van szükség a használható hangerő eléréséhez – itt jönnek létre a jó fejhallgató-erősítők. A fejhallgató-erősítők több energiát használnak, és kövérebb hangjelet adnak ki, mint a legtöbb telefonban és laptopban beépített erősítők, így szerény felszereléssel élvezhetik díszes fejhallgatóikat.

Természetesen ezek a szabályok nem nehézek és gyorsak. Egyes nagy impedanciájú fejhallgatók érzékenyek, és nagyon alacsony teljesítményre van szükségük (amely különbözik a feszültségtől) a nagy hangerő eléréséhez. És bár egy jó minőségű fejhallgató alacsony teljesítményű forrással elérheti a kívánt hangerőt, a korlátozott feszültség hangtorzuláshoz, sziszegéshez vagy mélyhang hiányához vezethet.

Mindent elmondva, a fejhallgató-erősítők javíthatják a zene minőségét azáltal, hogy javítják a fejhallgató teljesítményét. A legtöbb erősítő „átlátszó”, és nincs észrevehető hatása az audiojelére, bár egyes vállalatok olyan jelerősítőket árulnak, amelyek szándékosan változtatják meg a jelet, hogy analóg „meleget” adjanak, amely összehasonlítható a szalag vagy a vinil hangjával (általában kiválasztott frekvenciák vágásával vagy hozzáadásával). telítettség régimódi vákuumcsővel).

A fejhallgató erősítői nem DAC-k

A FiiO K5 Pro USB és analóg csatlakozási lehetőségekkel.
A FiiO K5 Pro USB és analóg csatlakozási lehetőségekkel. FiiO

Sok hordozható fejhallgató-erősítő kettős, mint DAC vagy „digitális-analóg átalakító”, de a DAC és az erősítők két teljesen különböző dolog. Ahogy a neve is mutatja, a DAC vesz egy digitális jelet, és analóg elektromos jellé alakítja az erősítőt és a fejhallgatót. Minden digitális hangforrás rendelkezik beépített DAC-tal, akkor mi értelme van egy újat vásárolni?

A korai digitális audio berendezések, különösen a CD-lejátszók és az asztali számítógépek, nem mindig rendelkeztek a legjobb beépített DAC-okkal. A nem megfelelő árnyékolás gyakori probléma volt, amely statikus elektromos interferenciához vezetett, és a fogyasztói minőségű DAC alacsony mintaráta valójában torzíthatja a cintányérok vagy hi-kalapok magas hangzású hangját.

De ezek a problémák manapság nem léteznek – még a legolcsóbb elektronika is rendelkezik „átlátszó” DAC-kkal, amelyek nem befolyásolják a hangminőséget. És bár az audiofilek azzal érvelnek, hogy a fedélzeti DAC-k nem alkalmasak veszteségmentes FLAC vagy WAV fájlokra, nagyon nehéz (ha nem is lehetetlen) megkülönböztetni a 320 kbps sebességgel kódolt modern fájl és a veszteségmentes ekvivalens között.

Ennek ellenére a DAC-ok nem haszontalanok, és nem kell félni a fejhallgató-erősítő megvásárlásától, csak azért, mert beépített DAC van benne. A fedélzeti DAC-kkal ellátott fejhallgató-erősítők a telefon vagy a számítógép USB-portjához csatlakoznak, lehetővé téve az eszköz beépített fejhallgató-csatlakozójának megkerülését – ez a torzítás vagy sziszegés gyakori forrása. Néhány DAC-ban még az előkészített EQ beállítások és a vezeték nélküli kapcsolat is megtalálható, amelyek segíthetnek a hang alakításában, vagy megbízhatóbb Bluetooth-kapcsolat elérésében, miközben zenét játszik egy régi számítógépen vagy telefonon.

Szükségem van egy fejhallgató erősítőre?

Az olcsó és egyszerű Behringer HA400 --- nagyszerű lehetőség stúdió használatra.
Az olcsó és egyszerű Behringer HA400 – nagyszerű lehetőség stúdió használatra. Behringer

A legtöbb ember számára a fejhallgató-erősítők nem más, mint egy drága hangerő-szabályozó gomb, amelynek nincs észrevehető hatása a hangminőségre. De a fejhallgató-erősítők gyakran szükségszerűek, ha egy drága fejhallgató-pár birtokában van, és orvosolhatja azokat a gyakori problémákat, amelyek a beépített fejhallgató-erősítő számítógépen vagy telefonon történő használatakor jelentkeznek.

A fejhallgató-erősítő megvásárlásának hat oka van:

  • A fejhallgató nem elég hangos, hiányzik a várt basszusmennyiség, torz a hang és hisztizik, vagy rosszabbul szól, mint a telefonján vagy a számítógépén található sokkal olcsóbb fejhallgató. (Ez általában annak a jele, hogy a fejhallgató “nagy impedancia” és impedanciája legalább 25 ohm).
  • Telefonja vagy számítógépe rendellenesen csendes vagy gagyi hangú fejhallgató-csatlakozóval rendelkezik, összehasonlítva az otthoni más eszközökkel.
  • A telefon vagy a számítógép audio csatlakozója megszakadt, és meg kell kerülnie egy USB DAC segítségével.
  • Analóg „színt” vagy „meleget” szeretne adni a zenéhez (nagyon kevés erősítő csinálja ezt, de létezik).
  • Stúdiókörnyezetben dolgozik, és több fejhallgató bemenetre van szüksége, független hangerőszabályzóval.
  • A számítógép hangerőszabályzói szívogatnak, vagy inkább a gombbal állítsa be a hangerőt.

Nincs szüksége fejhallgató-erősítőre, ha a fejhallgató a várakozásoknak megfelelően működik, vagy ha vezeték nélküli fejhallgatót használ. Ezenkívül a fejhallgató-erősítők nem helyettesítik a teljes méretű hangszórók erősítőit, bár segíthetnek olyan Aux üzemmódban túl halkan hangzó Bluetooth hangszóróknál.

Melyik fejhallgató erősítőt vegyem meg?

A legjobb asztali opció

FiiO K5 Pro AK4493EQ | 768K / 32Bit és Native DSD 512 dekódoló asztali DAC és otthoni és számítógépes erősítő (6,35 mm (1/4 hüvelyk) fejhallgató kimenet / RCA vonalkimenet)

A FiiO K5 Pro stílusos, praktikus és sokoldalú. USB-bemenetén, vonali bemenetén, koaxiális vagy optikai csatlakozóin keresztül bármely audio forráshoz csatlakozhat. Emellett tartalmaz egy 1/4 hüvelykes fejhallgató bemenetet, sztereó vonalkimeneti csatlakozókat a hangszórókhoz, egy nagy hangerő-szabályozó gombot és kemény kapcsolókat az erősítés beállításához vagy a különféle hangforrások közötti átfordításhoz (ami hasznos, ha ugyanazokat a fejhallgatókat szeretné használni hangszórók a számítógéphez, lemezjátszóhoz, rádióhoz stb.).

Legjobb ár-érték

FiiO E10K USB DAC és fejhallgató erősítő (fekete)

A kicsi és egyszerű FiiO E10K az asztalon ül, és USB-kábelen keresztül csatlakozik a számítógépéhez. Kényelmes 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval és nagy hangerő-szabályozóval rendelkezik. Emellett rendelkezik egy hátsó panel vonalkimenettel és koaxiális kimenettel az asztali hangszórók számára.

A legjobb hordozható opció

Olcsó és ultrahordozható

FiiO A1 ezüst hordozható fejhallgató erősítő A1

A hihetetlenül kompakt FiiO A1 a legolcsóbb módja annak, hogy stúdió minőségű fejhallgatót használjon telefonnal vagy laptopdal. 3,5 mm-es fejhallgató-kábellel csatlakozik az audioforráshoz, és négy opcionális EQ-beállítással rendelkezik.

Stúdiókörnyezethez

Behringer Microamp HA400 ultrakompakt 4 csatornás sztereó fejhallgató erősítő, ezüst

A Behringer Microamp HA400 olcsó és egyszerű megoldás zenészek vagy podcasterek számára, akiknek több fejhallgató bemenetre van szükségük a stúdióban. Négy, egymástól függetlenül vezérelt fejhallgató-erősítővel és 1/4 hüvelykes audio bemenettel rendelkezik, amely a meglévő audio interfészhez csatlakozik. Ennek az erősítőnek nincs beépített DAC-ja, és nem tud USB-n keresztül csatlakozni a számítógépekhez.

Analóg hangért
Source link


44 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok