Mi az Ecosia? Ismerkedjen meg egy Google alternatívával, amely fákat ültet

Avatar admin | 2021.02.05. 63 Views 0 Likes 0 Ratings

63 Views 0 Ratings Rate it

Ecosia embléma
Ecosia

Ecosia egy non-profit keresőmotor, amely a keresésekből származó hirdetési bevételeket fák ültetésére használja fel. Nincs a DuckDuckGo adatvédelmi központja, és nem tartalmazza a Google keresési eredményeit sem. De ennek egyedülálló küldetése van.

Ez a keresőmotor egyre nagyobb és szélesebb körben elismert. Például kezdve az Apple-kel iOS 14 és iPadOS 14, Ecosia egyike azon kevés lehetőségeknek, amelyeket alapértelmezett keresőmotorként használhat a Safari-ban. A Google Chrome beépített opcióként is tartalmazza.

Ecosia fő feladata a fák ültetése

Ecosia egy non-profit keresőmotor, amelynek célja fák ültetésével segíteni a környezetet. A keresőmotor feladata, hogy a lehető legtöbb CO2-t felszívja fák ültetésével, hogy megpróbálja csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait. Ez a bolygó, az emberek és az állatok érdekében történik.

A szolgáltatás tudomásul veszi hogy a fák a kimerült talajok regenerálásával és az agrárerdészeti élelmiszer-termesztési programok révén hozzájárulhatnak a kiszolgáltatott lakosság felemelkedéséhez és a szegénységből való kijuttatásához. A keresőmotor foglalkozik az egész világon élő állatok sorsával is, amelyek elveszítik élőhelyüket az erdőirtás miatt.

Ecosia küldetése a fák ültetése
Ecosia

Ecosia jelenleg 20 faültetési projekt elkötelezettje a világ 15 országában, Dél-Amerika országaitól, például Perutól és Brazíliától kezdve Madagaszkárig és Etiópiáig Afrikában, valamint más országokban, beleértve Spanyolországot és Indonéziát.

Ezek az erőfeszítések főként a biológiai sokféleség hotspotjaira összpontosulnak, amelyek csak a föld felszínének körülbelül 2,3% -át teszik ki, de ennek ellenére az összes egyedi növényfaj felét és a madarak, emlősök, hüllők és kétéltűek több mint 40% -át teszik ki. A fákat a világ legszegényebb mezőgazdasági régióiban is ültetik a talaj helyreállítása, a biológiai sokféleség növelése és a monokultúrás növények alternatíváinak elősegítése érdekében.

Ecosia átlátható bevételeivel és faültetési tevékenységével kapcsolatban. A keresőmotor rendszeresen közzéteszi a pénzügyi jelentéseket blogja a teljes havi bevétel közzététele és a fák ültetésére használt százalékos arány meghatározása. 2020 novemberében a keresőmotor több mint 1,8 millió eurót (2,2 millió dollárt) termelt és több mint 650 000 fát finanszírozott.

Ecosia segíti a szegény gazdálkodási közösségeket szerte a világon
Ecosia

A kiadások lebontása érdekében Ecosia ebből az időszakból származó bevételeinek 40% -át fákra fordította, további 10% -át zöld beruházásokra fordította, mint például napelemek és regeneratív mezőgazdaság. A bevételek 47% -át adókra és működési költségekre, míg 3% -át reklámcélokra fordították.

A hirdetések fákká konvertálása

Ecosia pénzt keres, mint a legtöbb más keresőmotor: hirdetések révén. Csakúgy, mint a DuckDuckGo, a keresési eredmények mellett megjelenő leányvállalati hirdetések is lehetővé teszik a kereső számára, hogy profitot termeljen. Ezt a profitot a fák ültetésének finanszírozására fordítják.

Ecosia szerint körülbelül 45 keresésre van szükség egy új fa ültetésének finanszírozásához. Ez a szám drasztikusan csökkenthető más tényezőktől függően, például attól, hogy rákattint-e egy hirdetésre, és mennyire „értékes” a keresési kifejezés a hirdetések kifizetése szempontjából.

Palánták ültetésre készek
Ecosia

A keresőnek van egy kapcsolt programja a HotelsCombined-nel, az Ecosia Travel néven. Ha a keresésbe beveszi a „szálloda” szót, akkor a találatok tetején megjelenik egy új keresőmező, amelyen keresztül szállást foglalhat. Amikor ezt megteszi, Ecosia azt állítja, hogy a foglalás értékétől függően körülbelül 25 fát ültet.

Ecosiában is van Ecosia Shop, amely árucikkeket árul, mint pólók, pulcsik és táskák. A pólókat felhasználásuk után visszaküldésre, újrafeldolgozásra és új termékekké történő átalakításra tervezték, ami tovább bizonyítja Ecosia elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt.

Több adatvédelmi tudatosság, mint a Google

Az olyan keresőmotorok, mint a Google, rosszul járnak az adatvédelem terén, a keresési előzményeket egy olyan profilban tárolják, amelyet relevánsabb hirdetések megjelenítésére használnak.

Ennek eredményeként sokan a Google mellett döntöttek az olyan adatvédelmi tudatosságú keresőmotorok mellett, mint a DuckDuckGo. Míg Ecosia vitathatatlanul bizonyos szempontból magánélet tiszteletben tartó keresőmotor is, elsődleges feladata a fák ültetése. Ehhez képest a DuckDuckGo működésének minden vonatkozásában teljes mértékben a magánéletre összpontosít.

Ecosia kijelenti, hogy „soha nem fogja megosztani a keresését senkivel, kivéve azokat a szolgáltatásokat, amelyek közvetlenül részt vesznek a keresési kérelmének megválaszolásában, mint például a Bing”. Ecosiát a Yahoo! és Bing keresési algoritmusok. A DuckDuckGo a Binget is használja a kereséseihez, de kifejezetten kijelenti, hogy ezeket az információkat elsősorban nem gyűjtik vagy adják tovább.

Erdők Brazíliában
Ecosia

A szolgáltatás működéséhez bizonyos információkat át kell adni a Bingnek. Ecosia szerint ez magában foglalja az „IP-címet (elfedve), a felhasználói ügynök karakterláncát, a keresési kifejezést és néhány beállítást, például az ország és a nyelv beállítását”. Alapértelmezés szerint az Ecosia egy Bing-specifikus azonosítót állít be a keresési eredmények „javítására”. Ez a szolgáltatás le van tiltva, ha a böngészőben a „Ne kövesse”Jelölés engedélyezve.

Ez a viselkedés nem annyira privát, mint a DuckDuckGo, amely adatvédelmi irányelvei szerint nem gyűjt vagy tárol semmilyen információt. A DuckDuckGo nem is tárol elhomályosított IP-címet vagy a felhasználói ügynök karakterláncát. A DuckDuckGo sem használ semmilyen nyomkövetőt – még a saját belső nyomkövetőit sem.

Ecosia megígéri, hogy harmadik fél nyomkövetőit nem engedi be a keresésükbe. Ez azt jelenti, hogy a hirdetők nem követhetik nyomon és nem kapcsolhatják össze az Ön Ecosia keresési tevékenységét egy meglévő profilhoz. Ezt teszteltük a Safari és a DuckDuckGo iPhone alkalmazásával, és nem találtunk harmadik féltől származó nyomkövetőket. Mindkét böngésző engedélyezte a „Ne kövesse” funkciót, ami arra utal, hogy a keresőmotor tiszteletben tartja ezt a beállítást.

Keresési adatai tekintetében Ecosia megígéri, hogy nem tárolja a keresési szokások személyes profilját. Ecosia azt állítja, hogy minden keresést anonimizálnak egy héten belül, miután elvégezte őket, és azt állítja, hogy nincsenek megállapodások a keresési adatok harmadik félnek történő eladásáról. A keresések alapértelmezés szerint HTTPS titkosítást is használnak, amely még a Google és a Bing szabványa is.

Szóval milyen használni?

Az Ecosia úgy működik, mint minden olyan keresőmotor, amelyet a Yahoo! és Bing algoritmus, beleértve a DuckDuckGo-t is. Bár az eredmények gyakran nem annyira számtalanak vagy relevánsak, mint a Google eredményei, általában elég jóak ahhoz, hogy eljussanak oda, ahová el akarnak jutni. Míg a DuckDuckGo a legtöbb eredményt használja a Bing-en, további keresőmotorokból is további eredményeket kap, míg Ecosia nem.

Az, hogy ennek eredményeként „jobb” eredményeket ér-e el a DuckDuckGo-tól, vita tárgyát képezi. Valószínűleg attól függ, hogy mit keres.

Ecosia Search Prompt

A Google-hez hasonlóan az Ecosia lehetővé teszi az eredmények szűrését média, beleértve a képeket és videókat. A Hírek szűrőre kattintva csak a legfrissebb cikkeket láthatja. A Térképek szűrő lehetővé teszi, hogy a Google Maps és a Bing Maps közül választhasson, így a webhelyen kívülről küldhet útmutatásokat és helyi keresési eredményeket. Összehasonlításképpen: a DuckDuckGo az Apple MapKit API használatával saját térképészeti megoldást épített ki, mivel szigorú adatvédelmi irányelvei miatt nincs szükség a végfelhasználó személyes adatainak nyilvánosságra hozatalára.

A DuckDuckGo népszerű funkciója a „Bangs”, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a DuckDuckGo keresőmezőből keressen más webhelyeken. Ecosia olyan keresési címkékkel rendelkezik, amelyek ugyanúgy működnek, lehetővé téve olyan címkék hozzáadását, mint a #videos a videók kereséséhez, a #gimages a Google Képek kereséséhez vagy a #wolfram a Wolfram Alpha kereséséhez. Lásd a A keresési címkék teljes listája itt található.

Ecosiában támogatják a kezdetleges egység-átváltásokat („2 oz g-ban”) és összegeket („2 + 2”), de a pénznem-átváltás nem támogatott. A szavakat meglehetősen könnyen lefordíthatja („helló japánul”), de ez nem a Google Fordító. Bármikor rákattinthat a „Szűrők” gombra az eredmények idő szerinti szűréséhez, vagy a „Beállítások” gombra kattintva módosíthatja a régiót és a biztonságos keresési beállításokat.

Ecosia keresési szűrők

Az, hogy hogyan fogsz tovább élni az Ecosiával, attól függ, hogyan használod a keresőmotort, és mennyire hajlandó feláldozni azokat a funkciókat, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósági projekthez. Vagy másképp nézve: Ha Ecosia jól áll a kereséseinek 90% -ánál, hajlandó-e letenni az utáról és felkeresni a Google-t vagy a Bing-et a másik 10% -ért?

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a DuckDuckGo? Ismerje meg a Google Alternatív megoldásait az adatvédelem érdekében

Átállás Ecosia-ra

Az Ecosia a DuckDuckGo-hoz hasonlóan már megtalálta az utat az internet legnépszerűbb böngészői között. Ide tartozik a Google Chrome és az iOS 14 Safari. Egyéb böngészők, amelyek tartalmazzák az Ecosia-val történő keresés lehetőségét, az Adblock Browser, a Maxthon és a Brave.

Google Chrome

Ha alapértelmezés szerint Ecosia segítségével szeretne keresni, indítsa el a Google Chrome-ot, és kattintson az ablak jobb felső sarkában található „három pont” ellipszis ikonra. Válassza a Beállítások lehetőséget, majd a bal oldali menüben kattintson a „Keresőmotor” elemre.

Váltson Ecosia-ra a Google Chrome-ban

Most kattintson a „Keresőmotor” alatt található legördülő mezőre, és válassza az Ecosia lehetőséget.

Safari iPhone-on és iPad-en

IPhone vagy iPad készüléken indítsa el a Beállítások alkalmazást, és keresse meg a Safari> Keresőmotort. Válassza ki a listából az Ecosia-t, hogy az alapértelmezett keresőmotor legyen.

(Ha nem látja az Ecosia-t a listában, győződjön meg arról, hogy az iOS 14-es vagy újabb verzióját futtatja iPhone vagy iPad frissítése.)

Más böngészők

A legtöbb más nagy böngészőt egy Ecosia kiegészítő támogatja. Próbáljon meg ellátogatni Ecosia.org a kívánt böngészőben, és keresse meg a kék sávot, amely azt írja: „Add Ecosia to (Browser)”, és kattintson rá.

A következőhöz vannak Ecosia kiegészítők is Safari (Mac), Firefox, és Él.

Adja hozzá az Ecosiát a választott böngészőhöz

Fontolja meg a DuckDuckGo alkalmazást is

Ecosia valódi alternatívát kínál a Google számára egy környezetbarát csavarral.

Ha tetszik a Google ártalmatlanításának ötlete, de valamivel több funkcionalitást és nagy hangsúlyt fektet a magánéletre, fontolja meg váltás a DuckDuckGo-ra.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a DuckDuckGo? Ismerje meg a Google Alternatív megoldásait az adatvédelem érdekében
Source link


63 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok