Mi az LTPO kijelző, és jobb, mint az OLED?

Avatar Gadam | 2021.04.03. 1394 Views 0 Likes 1 On 2 Ratings

1394 Views 1 On 2 Ratings Rate it

Apple Watch Series 5 egy iPhone 11 Pro mellett.
Halfpoint / Shutterstock.com

Nem lenne jó, ha egyetlen töltéssel hatékonyabbá tudnánk tenni az okostelefonokat és minél többet használnánk? Pontosan ez az ötlet az Apple és a Samsung által használt LTPO megjelenítési technológia mögött. Íme, mire számíthatunk a holnap érintőképernyőitől.

Mi az LTPO kijelző?

Az LTPO az alacsony hőmérsékletű polikristályos oxidot jelenti, és az OLED kijelzőkön látható háttértechnika egy bizonyos típusára utal. Az OLED jelentése szerves fénykibocsátó dióda, a egyedülálló típusú önkibocsátó kijelző minden megtalálható az okosóráktól az okostelefonokig és a nagyobb fogyasztói kijelzőkig.

Az OLED kijelzők általában alacsony hőmérsékletű polikristályos szilíciumot (LTPS) használnak a vékony filmtranzisztorokhoz (TFT), amelyek a kijelző hátlapját alkotják. Az LTPS és az indium-gallium-cink-oxid (IGZO) kihasználásával az Apple az LTPS és az LTPO technológia kombinációjával új előnyöket kínálhat, miközben a termelés életképes.

Mindezt azzal a céllal végezzük, hogy olyan kijelzőket állítsunk elő, amelyek megváltoztathatják a frissítési gyakoriságukat. Az Apple technikailag alkalmazta ezt a megjelenítési technológiát az Apple Watch Series 4-ben, de a valódi előnyök csak az Apple Watch Series 5 megjelenésekor voltak láthatók. mindig be van kapcsolva.

Apple Watch Series 6
alma

Az LTPO áttörés, mert nem igényel további komponenseket a kijelzővezérlő és a grafikus processzor (GPU) között a dinamikus frissítési gyakoriság lehetővé tétele érdekében.

Míg az LTPO az Apple által kifejlesztett technológia (amelynek szabadalmaival rendelkezik), a Samsung hasonló megjelenítési technológián is dolgozott, amely nem követeli meg jogdíjak fizetését egyik fő riválisának. A Samsung változata hibrid-oxid és polikristályos szilícium (HOP) néven ismert.

Milyen előnyökkel jár az LTPO?

Az okostelefon kijelzője több energiát fogyaszt, mint bármely más alkatrész. Míg Az OLED képernyők hatékonyabbak mint LCD-társaik, még mindig nagy részét fogyasztják az akkumulátor élettartamának, összehasonlítva más alkatrészekkel, például a rendszer-chip-en vagy a vezeték nélküli technológiákkal, mint a Wi-Fi és a Bluetooth.

Az LTPO legfőbb előnye, hogy csökkenti ezt az energiafogyasztást a frissítési gyakoriság változtatásával. Az Apple pontosan így tudta létrehozni az Apple Watch Series 5-öt (és annak utódját). Az Apple legújabb hordozható, mindig bekapcsolható kijelzői az egész napos akkumulátor-üzemidő fenntartása mellett.

Apple iPad Pro és ProMotion
alma

A „frissítési gyakoriság” kifejezés arra utal, hogy hányszor frissít a kijelző egy másodperc alatt, hertzben (Hz) kifejezett frekvenciával mérve. A legtöbb okostelefon 60Hz-es kijelzőket használ, bár 120Hz-es modellek állnak rendelkezésre (és az Apple maga gyárt egy „ProMotion” iPad-et, amely a magasabb frissítési arányt használja).

A magasabb frissítési gyakoriság érzékenyebb és simább felhasználói élményt nyújt az energiahatékonyság árán. Azáltal, hogy a frissítési frekvenciát 1 Hz-re (lényegében egy képkocka / másodperc) változtatja az Apple legújabb viselhetőségének megfelelően, energiát lehet megtakarítani, mivel a kijelző kevesebb kérést és módosítást végez a képernyőn.

Például, ha telefonja értesítést kap, akkor világít, hogy értesítse Önt. Ebben az időszakban valószínűleg nincs mozgó tárgy a képernyőn. A frissítési gyakoriság csökkentésével a felhasználói élmény semmilyen módon nem sérül. Amikor felveszi a telefont, hogy ellenőrizze az értesítést, a frissítési gyakoriság visszaállítható olyan általános frekvenciára, amely jobban megfelel az általános használatnak.

Ezt a technológiát az operációs rendszer egészében dinamikusan lehetne használni. Például, ha eszközén a „Most játszik” képernyőt jeleníti meg podcast vagy zene számára, akkor a kijelző frissítési gyakorisága jelentősen csökkenthető. Elméletileg azok a játékok, amelyek kihasználják a magas képkockasebességet, „kérhetik” a teljes 120Hz használatát, ha az Apple megadná ennek eszközét.

Mivel az Apple gondozott felhasználói élményét tekintve szűk hajót üzemeltet, a vállalat hatékonyabb „frissítési gyakoriságot” érvényesíthet bizonyos körülmények között, például a zárolási képernyő megtekintésekor vagy videohívás közben. Az Apple FaceID kamerái már tudják mondani, amikor a képernyőt nézi, így akár a frissítési gyakoriság csökkentése is lehetséges, ha az operációs rendszer úgy látja, hogy senki sem nézi.

Mely eszközök használják az LTPO kijelzőket?

Az első eszköz, amely valóban kihasználta az LTPO által nyújtott előnyöket, az Apple Watch Series 5. Az okosóra akkor hullámzott, amikor a vállalat bejelentette a „mindig be van kapcsolva” megjelenítési technológiát, amelynek frissítési gyakorisága egészen 1Hz-ig terjedhet.

Az Apple még nem olvasztotta össze az LTPO viselhető technológiáját az iPad Pro-ban látott magas frissítési gyakoriságú kijelzővel, de 2021 márciusától jelentős szivárogtatók javasoljuk hogy a vállalat azt tervezi, hogy a közeljövőben hozzáadja ezt a technológiát egy iPhone-hoz.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung

Eközben a Samsung HOP technológiáját használó LTPO kijelzők már a vadonban vannak. Ezek a kijelzők olyan zászlóshajó eszközökre korlátozódtak, mint a Samsung Galaxy Note 20 Ultra és a Galaxy S21 Ultra. Anandtech’s elemzés az S21 Ultra-ben használt kijelző “energiahatékonyságát tekintve” hatalmas hatékonyságjavulást “jelentett.

Újabb lépés előre

Az LTPO technológia újabb előrelépést jelent a hordozható eszközök, például az okostelefonok és a hordható eszközök tekintetében. Ezek a fejlesztések a láthatóan javított megjelenítési minőség tekintetében nem azonnal észrevehetők, ehelyett hatékonyságnövelést eredményeznek, amely hozzájárulhat az akkumulátor élettartamának növeléséhez.

Az LTPO megjelenítésének elterjedtsége még nem látható. Jelenleg olyan csúcskategóriás eszközökhöz készültek, amelyek magasabb frissítési gyakoriságot használnak, ezért ne csodálkozzon, amikor hamarosan megjelennek a zászlóshajó iPhone-okban és hordozható készülékekben.

Szeretne jobb akkumulátor-üzemidőt az iPhone-on frissítés nélkül? Olvas útmutatónk az iPhone akkumulátorának élettartamának javításához.

ÖSSZEFÜGGŐ: 8 tipp az akkumulátor élettartamának megtakarításához iPhone-on
Forrás link


1394 Views 1 On 2 Ratings Rate it