Miért beszél mindenki hirtelen arról, hogy a COVID-19 megszökik egy laboratóriumból?

Avatar admin | 2021.05.28. 32 Views 0 Likes 0 Ratings

32 Views 0 Ratings Rate it

a légi felvétel a labor épületeiről

Wuhani Virológiai Intézet
Fénykép: HEKTOR RETAMÁL (Getty Images)

Elég széles konszenzus alakult ki azon tudósok körében, akik a vírusokat tanulmányozzák ami a COVID-19 okát természetes módon merült fel, és az állatoktól valamikor 2019 végén, Kínában, Wuhanban vagy annak közelében került át az emberekre. De egy alternatív hipotézist – miszerint megszökött egy laboratóriumból abban a városban – a világjárvány kezdete óta politikai futballként dobálták, és soha nem kezelték több hiszékenység mint az elmúlt napokban.

Van új bizonyíték arra, hogy laborszivárgás történhetett? Nem igazán; tudományosan semmi sem változott, ami megváltoztatta volna a szakértők véleményét. De a tudósok és a kormányok a közel másfél éves vizsgálatok ellenére még mindig nem tudták meghatározni a koronavírus pontos forrását. Tehát technikailag még mindig nyitott kérdés.

Mi tette ezt a wuhani laboratóriumi szivárgás elméletet vissza a hírekbe?

A hét elején a Wall Street Journal számolt be három wuhani laboratóriumi kutató kórházba került 2019 novemberében (a vírust hivatalosan decemberben fedezték fel). Tüneteik összhangban voltak a COVID-19 tüneteivel, de összhangban voltak a „szezonális betegséggel” is, más szóval csak megfázásuk vagy influenzájuk lehetett.

Ez az új információ aligha dohányzó fegyver, de éppen akkor jelent meg, amikor az Egészségügyi Világszervezet előkészítette a vírus eredetének vizsgálatának következő szakaszát.

Akkor Biden elnök bejelentett hogy 90 napon belül jelentést kért a hírszerző közösségtől arról, hogy mi ismert a koronavírus lehetséges eredetéről. Nem valószínű, hogy a következő 90 napban bármit megtanulnak, amit az elmúlt másfél évben nem tanultak meg, de a kérdés mindig is politikai volt, és így játszik. A demokraták és a GOP vitatkoznak rajta; a U.S. és Kína azzal fenyeget kivizsgálják egymást.

Létrehozható-e a vírus laboratóriumban és telepíthető biofegyverként?

Ez a forgatókönyv szakértők szerint rendkívül valószínűtlen. A genetikai elemzések kimutatták, hogy nagyon hasonlít egy másik koronavírusra, amely a vadonban, denevérekben, Kína egy másik területén létezett. Nem viseli a laboratóriumi változtatásokat; tudsz itt olvashat többet erről az elméletről egy genetikus tudóstól.

Itt van egy elfogadható kérdés is: A biofegyver – bármilyen fegyver – ötlete az, hogy képesnek kell lennie arra, hogy ellensége ellen használhassa, anélkül, hogy egyszerre kivinné. A fegyverek távolról lőnek; a bombákat stratégiailag helyezik el vagy ejtik el. Az erősen fertőző vírus rossz fegyvert jelentene, mivel nincsenek határok, amelyek csak a szándékolt áldozatok számára tartalmazzák. És a koronavírus valóban világszerte elterjedt.

Oké, ha a vírus nem létre laboratóriumban természetes módon felfedezhették volna, majd megmenekülhettek?

Ez sokkal hihetőbb, mint az az elképzelés, hogy a vírust létrehozták vagy szándékosan szabadon engedték, de nagyon kevés szakértő gondolja úgy valószínű. Érdemes utánanézni bár, mivel nem teljesen lehetetlen.

A wuhani laboratórium munkájának része a különféle koronavírusok – köztük sok denevérekből származó – kivizsgálása volt annak meghatározása, hogy mitől lesz olyan veszélyes. (Ne feledje, hogy a SARS egy másik koronavírus volt, lehetséges denevér eredetű, és felelős volt egy félelmetes, de rövid életű járványért, amely 2003-ban Ázsiában kezdődött.)

A SARS, más koronavírusok és a COVID-19-t okozó vírus lehetséges természetes eredetének (SARS-CoV-2, amint az hivatalosan ismert) néhány ismerete, ezt a tudományos hírekből jól megmagyarázza. Röviden, nagyon nehéz megtalálni a vírus forrását, mert nagyon sokféle állati vírus létezik, és a COVID-19-hez legszorosabban kapcsolódó specifikus vírus keresése tű-szénakazalban probléma . A SARS vírus eredetét csak 2017-ben értették jól, és a COVID-19 eredete is évekbe telhet, amíg kiderül.


Forrás link


32 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok