Miért van szükség az USB-kapcsolatokra három próbára?

Avatar admin | 2021.02.16. 2 Views 0 Likes 0 Ratings

2 Views 0 Ratings Rate it

USB mém
NavissOne / Shutterstock

Mindenkivel megtörtént: megpróbálsz csatlakoztatni egy USB-csatlakozót, és ez nem működik. Tehát megfordítja, és még mindig nem működik. Csalódott, harmadszor is megfordítja – és belefér! Miért olyan gyakori ez az élmény az USB-nél?

Évtizedekig tartó USB-kábelek forgatása

Itt a klasszikus USB hardverről beszélünk – pontosabban az „A-típusú” csatlakozóról az USB első kiadására, 1996-ban nyúlik vissza.

Modern USB-C csatlakozók nincs ez a probléma. Bármelyik módon csatlakoztathatja őket. Az USB határozottan javított a tervezésén, és a probléma megszűnik.

De még mindig évtizedek óta lapozgatjuk ezeket az USB-adathordozókat. Tehát nézzük meg, miért van ez.

ÖSSZEFÜGGŐ: 25 év csatlakozás USB-vel (három kísérlet után)

A vicc magyarázata: USB szuperpozíció

Sok geek feltételezte, hogy az USB-kapcsolatoknak van egyfajta „szuperpozíciója”. Körülbelül háromszor kell pörgetnie egy USB-eszközt, mert három állapota van – fel, le, és egy harmadik helyzet, amelyet nem értünk teljesen. Csak ebben a helyzetben lesz a kapcsolat helyes, dugaszolható állapotban.

Ez mind elég vicces, de természetesen csak vicc. Azért vicces, mert úgy tűnik, hogy van valami szokatlan az USB-ben a többi általánosan használt csatlakozóval összehasonlítva, amelyet minden nap használunk.

Ezek az USB csatlakozási problémák egy mém ezen a ponton. Ezt a problémát „USB-paradoxonnak” is nevezik: Ha az USB-csatlakozó csak kétféleképpen fér el, miért kell háromszor csatlakoztatni?

Szimmetrikus megjelenésű, de nem az a design

Az USB port és a csatlakozó belseje.
maxuser / Shutterstock.com

Fizikailag az A típusú USB csatlakozó szimmetrikusnak tűnik. Téglalap alakú. nem úgy mint HDMIpéldául nincs semmi a csatlakozó fizikai alakjában, ami miatt úgy tűnik, hogy az egyik oldala felfelé és az egyik oldala lent van.

De ez! Csak nézzen be a csatlakozóba, és láthatja, hogy nem szimmetrikus. Az egyik oldalnak felfelé és az egyiknek lefelé kell lennie.

De ellentétben a HDMI-hez hasonlóval, az alakzatban nincs semmi, ami megkönnyítené annak megmondását, hogy melyik oldal van fent és melyik oldal lefelé. Az USB csak problémákat kér.

Nem világos, hogy melyik oldal a teteje

Anélkül, hogy egyértelműen jeleznénk, melyik oldal található valójában az USB-kábel tetején, nincs sok választási lehetőségünk. Vagy gondosan megnézi a csatlakozó belsejét, vagy megfordítja és kísérletez, igaz?

Valójában az USB szabvány megpróbál segíteni.

Tudta, hogy van valami, ami állítólag megmondja, melyik oldal van az USB-csatlakozó teteje? A csatlakozó tetején gyakran található egy USB logó, amelyet láthat – és esetleg ujjaival is érezheti. Ha látja a logót, miközben lefelé néz az USB-csatlakozóra, akkor tudja, hogy az USB-csatlakozó a megfelelő helyzetben van, és csak be kell tudnia csatlakoztatni.

Ha függőleges USB-csatlakozással rendelkezik – például a monitor hátoldalán -, akkor az USB-kábelt úgy kell csatlakoztatni, hogy a csatlakozó emblémája felfelé nézzen.

Az USB logó az USB csatlakozó tetején.
Jin Odin / Shutterstock.com.

Ezt a logóhelyet a hivatalos USB specifikáció írja elő, de nem minden vállalat követi. Mivel nem minden USB-csatlakozón van logó, ezért ezt nem veheti természetesnek. Néhány eszközön maguk az USB-portok is fejjel lefelé vannak a készülék belsejében – erre szükség lehet például egy csomó alkatrész beillesztéséhez egy laptopba.

Tehát nemcsak a legtöbb ember nem tud erről a logó trükkről, de nem is feltétlenül működik folyamatosan.

Még akkor is, ha ismeri a trükköt, mégis előfordulhat, hogy háromszor elfordítja a csatlakozót, és csak megpróbálja megtalálni, hogy melyik tájolás helyes próbával és hibával.

Próba és hiba – de miért háromszor?

Tehát egy nem egyértelmű kialakítású és megbízhatatlan jelöléssel ellátott csatlakozóval, hogy melyik oldal tartozik a tetejére, mit csinál?

Persze, megnézheti az USB-csatlakozó belsejét és az USB-port belsejét, amelybe csatlakoztatja, és szemével meghatározhatja a helyes tájolást. De miért bajlódni? Nehéz lehet átlátni az USB-port belsejét – például ha a számítógép hátulján van. Sötét lehet a szobájában is. Csak két irányt kell kipróbálnia, és meg kell néznie, hogy melyik működik – elméletben.

Időmegtakarítás érdekében az emberek csak megpróbálnak behelyezni egy USB-eszközt, és megnézni, hogy működik-e. Nem kapcsolódott össze? Fordítsa meg, most már működni fog – nos, nem mindig. Néha újra meg kell fordítania.

Ismét minden az A típusú USB kialakításának köszönhető. Amikor megpróbál USB-eszközt csatlakoztatni, akkor nagyon egyszerű a csatlakozó szélét ütközni az USB-porthoz vagy a mellette lévő fémhez vagy műanyaghoz. Ez körülbelül ugyanaz, mintha fejjel lefelé állítaná az USB-csatlakozót.

Valószínűleg nem akar semmiféle extra erőt kifejteni vagy rángatni – mert miért kényszerítené? Lehet, hogy az eszköz fejjel lefelé van. Csak fordítsa meg, és próbálja meg a másik utat. De ha még ez sem működik, akkor biztosan tudja, hogy valamit rosszul csinál. Alkalmaznia kell némi extra erőt és erősebben nyomja, vagy meg kell rángatnia a kapcsolatot a megfelelő igazításhoz, vagy ujjával éreznie kell a portot, hogy megbizonyosodjon a megfelelő igazításról.

Más szavakkal: Még akkor is, ha Ön közel van, az A típusú USB-port nem feltétlenül vezeti be a csatlakozót. Nincs egyértelmű, tapintható visszajelzés arról, hogy csak a megfelelő irányban hiányzik a kapcsolat. Ugyanaz az érzés, mintha rosszul lenne a csatlakozó.

Ha belegondolunk, hogy az emberek gyakran kezdenek behelyezni egy USB-eszközt, az első kísérlet egyfajta „teszt” – könnyen megy be? Ha nem, akkor lehet, hogy rosszul van az eszköz. Fordítsa meg, és próbálja újra. Ha még ez sem működik, akkor vissza kell fordítania az első pozícióba, és kicsit jobban meg kell próbálnia.

Nem te vagy, hanem USB

Végső soron nem veled van a probléma – hanem az A típusú USB csatlakozóval. Csak nem egyértelmű módon lett kialakítva, ami ehhez a problémához vezet. Hogy miért így lett kialakítva, arra csak a tervezők válaszolhatnak.

Jó hír, hogy körülbelül háromszor tanultunk az USB-memóriakártyák és más eszközök megfordításának történetéből. A C-típusú USB megfordítható, így soha nem kell megfordítania – egyszerűen csatlakoztassa mindkét irányba. A USB4 szabvány C típusú USB-t igényel, ezért az A típusú USB-t lassan és fokozatosan megszüntetik.

Egy napon a jövő nemzedékei nem is fogják megérteni az USB-vel átfordítható mémet.

USB4 kábel C típusú csatlakozóval.
Alexander_Evgenyevich / Shutterstock.com

ÖSSZEFÜGGŐ: C típusú USB magyarázata: Mi az USB-C, és miért akarja?
Source link


2 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok