Mikor kell megnézni a Perseid Meteor zuhanyt ezen a nyáron

Avatar admin | 2021.07.13. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

Kép a cikkről, amelynek címe: Hogyan nézhetjük a Perseid Meteor Záport ezen a nyáron

Fénykép: biggunsband (Shutterstock)

Az égi események gyakran pillanatnyiak, ezért a legelszántabb csillagnézők furcsa órákon maradnak, sőt kényelmetlen körülmények közé merészkednek, hogy bepillanthassanak a mulandó csodákba. De minden nyáron a Perseid meteorzápor több mint egy hónapig dartsoz az esti égbolton, így a leglángosabb csillagászati ​​kedvelők is kevés ürügyet hagyva arra, hogy kimaradjanak a műsorból, a fejük fölött tárulnak fel.

Visszatért az éves meteorzápor, és amikor egy égő sziklák közel hetes felvonulása üvöltözik a kozmoszban, nagy szerencsénk van.

Mi a Perseid meteorzápor?

A perseidák minden évben felvillannak az esti égbolton, általában t0 közepe – július vége és augusztus közepe között. Idén a zuhany csúcspontja augusztus 11. és 13. között lesz, amikor meteorok lépcsőzete szállítja át az étert, óránként közel 100 klipszel.

Ezt a különösen zuhanyzót nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel nagyrészt az év legjobb égi bemutatójának tartják. A Perseidák a 109P / Swift-Tuttle üstökös maradék törmelékei, amely 133 évente nehézkesen jár a Nap körül, a NASA szerint. Bolygónk minden nyáron bejárja az üstökös nyomában hátrahagyott meteoroidák nyomát, létrehozva a Perseid meteorzápot. A Swift-Tuttle egy 16 mérföldes maggal rendelkező behemót, amelyet a NASA így szemléltet: “Ez majdnem kétszer akkora, mint a feltételezett objektum, amely a dinoszauruszok pusztulásához vezetett.”

A zuhany a legközelebbi csillagképről – Perseus – kapta a nevét, amely a Perseidák sugárzása, vagy a legközelebbi csillag, amely megvilágítja a meteorzáport. Ez a bizonyos zuhany hosszú csíkok leadásáról ismert, amelyek követik a meteoroidákat, miközben az űrben törődnek (a meteoroidot ilyennek hívják, amikor az űrben van; csak amikor a Föld légkörébe ér, meteornak minősül). Átlagosan körülbelül 60 űrrepülés repül óránként, de ez a szám a zápor csúcsán felfelé haladhat 100-ig.

Egy másik ok, amiért a Perseidák figyelemre méltóak: a tűzgolyók. A NASA elmagyarázza, hogyan hozza létre ezeket a zuhany:

A tűzgolyók nagyobb fény- és színrobbanások, amelyek tovább tarthatnak, mint egy átlagos meteorcsík. Ennek oka az a tény, hogy a tűzgolyók az üstökös anyag nagyobb részecskéiből származnak.

Az általuk generált látvány ellenére a perseidák valójában „körülbelül akkorák, mint egy homokszem” a Space.com szerint. Az apró foltok vakító tempóban, 133 200 km / h-val haladnak, és elérhetik a 3000 körüli hőmérsékletet.

Hogyan láthatjuk a Perseidákat

Az utasítások megtekintése meglehetősen egyszerű, amennyiben az északi féltekén tartózkodik. A NASA utasítja a reménykedőket, hogy merészkedjenek ki a hajnal előtti órákban, bár időnként már 22 órától is megtekinthetők a meteorok ebből a zuhanyból az optimális megtekintés érdekében.

Bár ez a zuhany technikailag holnap (július 14-én) kezdődik, csak javulni fog, mivel július augusztus lesz. Vágjon ki egy kis helyet a naptárból – megéri az idejét.


Forrás link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok