Mit jelent a “szellemkép” az online társkeresőben?

Avatar admin | 2021.01.31. 37 Views 0 Likes 0 Ratings

37 Views 0 Ratings Rate it

Egy csalódott ember bámulja a telefont.
fizkes / Shutterstock.com

A szellemkép lehet az egyik legszorongóbb élmény az online társkeresőben. Tudja meg, mi ez, mikor történik, és miért járulnak hozzá a randevú alkalmazások és a közösségi média.

Mi a szellemkép?

A szellemkép az a tény, hogy teljesen leállítják az előzetes értesítés nélküli kommunikációt valakivel, általában egy romantikus partnerrel. A kísérteties személy figyelmen kívül hagyja a szövegeket, a hívásokat és a kapcsolatfelvétel egyéb formáit, és általában nem ad magyarázatot a másiknak. Míg a szellemképek minden kapcsolattípusban előfordulhatnak, ez leginkább azokban a kapcsolatokban érvényesül, amelyek leginkább online zajlanak. A szellemkép az online társkereső folyamat bármely szakaszában megtörténhet, akár a kapcsolat kezdeténél, akár több hónapon belül.

A szellemkép nagy része a kétértelműség. Míg a szellemkép azt sugallja, hogy egy kapcsolat véget ért, a lezárás és a kommunikáció egy tipikus szakítás során sem fordul elő. Ezért egy kísérteties ember azon marad, hogy vajon mi történt pontosan, és esetleg megbántottnak, zavartnak és zavartnak érzi magát.

A szellemkép kulturális jelenséggé vált a közösségi média és a társkereső alkalmazások térnyerése miatt, ami a gyakorlatot nagyon elterjedtvé tette a fiatalok körében. A 2016-ban végzett felmérés megállapította, hogy a 800 millenniumi minta méretének 80% -át valamikor szellemképpé tették.

Hogyan működik a szellemkép

A szellemkép általában kiszámítható mintát követ. Először is, az illető teljesen megszakítja a kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy nem válaszolnak semmilyen üzenetre, hívásra és szöveges üzenetre. Ez azt jelentheti, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a beérkezett üzeneteket, és már nem nyitják meg azokat. Ez általában figyelmeztetés nélkül érkezik, és nem lehet nyilvánvaló oka vagy kiváltója. Ez egy korábbi beszélgetés után nagyon hamar megtörténhet.

Ezután a személy eltávolíthatja a közösségi média alkalmazásokban található linkeket. Ez magában foglalja a barátságtalanítást olyan platformokon, mint az Instagram és a Twitter, leválasztja őket a társkereső alkalmazásokról és blokkolja őket az olyan üzenetkezelő alkalmazásokban, mint például WhatsApp és Viber.

Szellemkép a társkereső alkalmazásokban és a közösségi médiában

Az a személy, aki ellop egy társkereső alkalmazást.
Tero Vesalainen / Shutterstock.com

A szellemképek növekedésének nagy oka a társkereső alkalmazások jelentősége. Ezek az alkalmazások a kapcsolatokat sokkal anonimabbá és ideiglenesebbé tették, mint korábban. Mostanra széles körben elterjedt és könnyű belépni az emberek életébe, és onnan kilépni, és sokan érzéketlenné váltak a jelenség iránt. Mivel a társkereső alkalmazások felhasználói valószínűleg egyszerre több felhasználóval beszélgetnek, lehetséges, hogy valójában nincsenek erős érzéseik egy adott felhasználóval szemben.

Ezek az alkalmazások csökkentették a mások kísértetiesítésének lehetséges következményeit is, különösen, ha két ember még soha nem találkozott egymással személyesen, vagy csak kis időt töltöttek együtt. Nagyon kevés a szociális probléma, amely a kapcsolat tényleges megszakításával jár.

A gyakorlat másik nagy része az, hogy az emberek könnyedén leválaszthatják a kapcsolatot a közösségi hálózatokról és az üzenetküldő alkalmazásokról, amelyek manapság a kommunikáció elsődleges formái. Valakit letiltani egy olyan platformon, mint az Instagram vagy valakinek a Tinderen való feloldása csak néhány kattintást igényel. A legtöbb társkereső alkalmazások mint a Tinder és a Bumble, nincs mód arra, hogy valaki kapcsolatba lépjen egy előző mérkőzéssel, miután páratlanok lettek, ami nagyon megkönnyíti a szellemképeket ezekből az alkalmazásokból.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan blokkolhatok valakit az Instagram-on

Szellemkép a nem romantikus kapcsolatokban

A szellemkép nem csak az online társkeresőben történik. Sok más összefüggésben is előfordulhat, beleértve a barátságokat, valamint a családi vagy szakmai kapcsolatokat. Bár az ilyen típusú kapcsolatokban a szellemkép okai teljesen eltérhetnek, a viselkedés ugyanaz. Amíg ez magában foglalja azt, hogy valaki figyelmeztetés nélkül teljesen levágja a levelezést, és figyelmen kívül hagyja az összes jövőbeni elérési kísérletet, addig ez szellemképnek tekinthető.

Példa erre egy szakmai kapcsolatban, ha egy partner, akivel egy projekten kellett volna dolgoznia, hirtelen leáll válaszol az e-mailekre és az üzeneteket teljesen. Ez különösen gyakori, amikor a fizetés tárgya kérdésessé válik. Mivel a kommunikáció létfontosságú a munkakapcsolatok szempontjából, ez a viselkedés ronthatja valaki hírnevét a szakmai világban.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan blokkolhatjuk az e-maileket a konkrét küldőktől a Gmailben

A “Ghosting” szó kibővítése

Az elmúlt években a „szellemkép” kifejezés meghatározása kezdett kibővülni az eredeti jelentéséből. Ez a kommunikáció bármely elvágását jelentheti, még azoktól is, akiket személyesen nem ismer. Például, ha a híres híresség alakja látszólag felhagyott a nagyközönséggel való kapcsolattartással, a rajongók azt mondhatják, hogy a híresség „kísértetiesíti” őket.

A szót ma már viszonylag kisebb szabálytalanságok leírására is használják, például túl sokáig tart a válaszadás, valakinek az üzenetét „olvasva” hagyja, vagy hosszabb ideig elfelejti válaszolni valakinek. Ebben az összefüggésben a szellemképek valójában nem azt jelentik, hogy véget vetnek egy kapcsolatnak. Ha valaki, akivel még mindig kapcsolatban van, azt mondta neked, hogy hagyd abba a szellemképet, csak azt akarja, hogy válaszolj egy kicsit gyorsabban az üzenetekre.
Source link


37 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok