Mit jelent a „TTYL”, és hogyan használja?

Avatar Gadam | 2021.01.10. 183 Views 0 Likes 0 Ratings

183 Views 0 Ratings Rate it

"később beszélünk" az égen a háttérben egy jel.
Andy Dean Photography / Shutterstock

Elküldte már valaki a négybetűs „TTYL” rövidítést búcsúzás helyett? Íme, mit jelent ez a népszerű internetes szleng kifejezés, és hogyan használhatja fel a következő online beszélgetés során.

“Később beszélünk!”

A TTYL azt jelenti, hogy “később beszélünk veled”. Ezt az inicializmust arra használják, hogy elmondják valakinek, hogy kilép a beszélgetésből, és később beszélni fog vele. Gyakran használják a “viszlát” vagy a “viszlát” helyettesítésére. Ez azt jelenti, hogy a jövőben ismét üzenetet fogsz küldeni egymásnak.

Szorosan kapcsolódik két másik internetes rövidítéshez: BRB és AFK, amelyek a „legyél hátra” és a „távol a billentyűzettől” rövidítést jelentenek. Mindhárman azt jelzik, hogy egy bizonyos ideig eltűnik. A BRB és az AFK azonban gyakran rövidebb időszakot jelöl (például néhány percet), míg a TTYL-t gyakran használják, ha hosszabb ideig tartózkodik, például több óráig vagy napig.

A TTYL azt is jelenti, hogy jelenleg abba kell hagynia a csevegést, mert van még mit tennie. Például, ha készen áll aludni, akkor írhatja: „Lefekszem. KÉSŐBB BESZÉLÜNK.”

ÖSSZEFÜGGŐ: Mit jelent a “BRB”, és hogyan használja?

Ahol a TTYL elindult

A TTYL már nagyon régóta használatos online. Eredete az internetes csevegőszobák kezdeteire vezethető vissza, mint pl IRC, ahol az emberek gyakran rövidítéseket használtak a teljes kifejezések helyett.

A kifejezés további vonzerőt kapott az azonnali üzenetküldő alkalmazások, például az AIM, az MSN és a Yahoo Messenger megjelenésével, ahol a bejelentkezés előtt gyakran használták. Mivel a hordozható interneteszközök abban az időben nem voltak általánosak, a szokásos online illemszabály volt, ha azt mondták másoknak, hogy leállítják számítógépüket.

Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején, amikor az SMS az e-mail mellett a digitális kommunikáció leggyakoribb formája lett, a legtöbb ember a TTYL-t köszöntötte el egy sms-partnertől.

A. Első meghatározása TTYL a városi szótárról 2002 júniusában, alig három évvel a weboldal megalapítása után került feladásra. Azelőtt jó ideje használatban volt, és mind a mai napig, mind on-line, mind offline.

Széles körű használatára válaszul a TTYL-t még hozzá is adták a Oxford English Dictionary 2016-ban, más internetes inicializálásokkal együtt, beleértve SMH és TBH.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mit jelent a “TBH” és hogyan használja?

TTYL a Csevegés és az Online szolgáltatásban

A WhatsApp-tal okostelefonon beszélgető személy.
Alex Ruhl / Shutterstock

Ma a TTYL-t sok online beállításban használják, különösen a mobil üzenetküldő alkalmazásokban WhatsApp, iMessage és távirat. Mivel az emberek általában mindig állandóan rajtuk vannak a mobileszközök, a TTYL gyakran azt jelenti, hogy valakinek egy ideig mást kell tennie, és nem tudja használni a telefonját.

A TTYL megint azt jelenti, hogy újra beszélni fog ezzel a személlyel. Az, hogy mikor csevegsz újra, nincs meghatározva – lehet, hogy később ugyanazon a napon vagy a következő napon. Ezért a TTYL-t általában valakivel folytatott beszélgetések során használják, akivel már kialakult a kapcsolatod.

Néha azonban akkor is használhatja a TTYL-t, ha nincsenek közvetlen tervei, hogy újra beszéljen valakivel. Ebben az esetben a TTYL-t udvarias búcsúként használja, nem pedig szó szerinti meghatározásként.

TTYL az életben és a popkultúrában

A többi online inicializáláshoz képest a TTYL a popkultúra különösen jól ismert kifejezésévé vált. 2004-ben még volt címmel megjelent könyv később beszélünk. Lauren Myracle fiatal felnőtt regényét teljes egészében tinédzserek közötti szöveges beszélgetésekként írják. A könyvből a New York Times bestseller és tovább erősítette a rövidítés népszerűségét.

Természetesen a „később beszélek veled” kifejezés sok évvel megelőzi az internetet. Még mindig gyakran használják személyes beszélgetések és telefonbeszélgetések előtt, mielőtt elválnak vagy befejeznék a hívást. Hasonló jelentése van a „később találkozunk” vagy a „hamarosan találkozunk” kifejezésre, de ezeket inkább a személyes találkozók végén használják.

A TTYL használata

A TTYL mind nagy-, mind kisbetűvel használható, de a „ttyl” a fiatalok körében gyakoribb. A TTYL használatához egyszerűen cserélje le a búcsú rövidítését, például az alábbi példákat:

  • – El kell mennem sétálni a kutyámmal. KÉSŐBB BESZÉLÜNK.”
  • – A repülőgép hamarosan felszáll. később beszélünk!”
  • – Persze, meg fogom mondani a dolgot.
  • – A telefonom hamarosan meghal. TTYL leszek.

Ha kíváncsi más online szleng kifejezések megismerésére, mindenképpen olvassa el a cikkeket NVM és IMO. Pillanatok alatt cseveghet, mint egy internetes szakértő!
Source link


183 Views 0 Ratings Rate it