Mit kell mondani, ha valaki benzint világít

Avatar admin | 2021.04.17. 1 View 0 Likes 0 Ratings

1 View 0 Ratings Rate it

Illusztráció: Mit kell mondani, ha valaki gázvilágítással látja el

Fénykép: JenJ_Payless (Shutterstock)

A „gázvilágítás” kifejezést – a pszichológiai manipulációval, nem pedig a 19. századi szakmával – sokat vetették az elmúlt évtizedben. És bár lehet túlzott és visszaélésszerű is, a fogalom ismerete általában sok ember számára hasznos volt, akik partnertől, kollégától, családtagtól vagy baráttól tapasztalták ezt a fajta viselkedést, de szavuk nem volt rá.

Rengeteg olyan cikk található ott, amelyek lebontják a gázvilágítást, annak eredetét és az azzal járókat, de röviden: magában foglalja azt, hogy egy személy megkérje egy másik embert, hogy megkérdőjelezze – és kétségbe vonja – valamilyen saját emlékét, hogy az valamilyen módon előnyös legyen számukra. . Ban ben egy cikk a mindbodygreen számára, Alyssa Mancao terapeuta lebontja néhány jelét annak, hogy gázzal van ellátva, valamint azt, hogy mit mondjon a manipulatív viselkedés mögött álló személynek.

Hogyan lehet megtudni, hogy gázolaj van-e?

Először Mancao szerint fontos felismerni a gázvilágítás tüneteit, amelyek itt magyarázza:

Amikor egy személy folyamatosan gázzal van ellátva, akkor az alacsonyabb önértékelés és a bántalmazótól való érzelmi függőség jelei mutatkoznak. Egy olyan konfliktus során, amikor valaki gázzal világít, érzelmek széles skáláját tapasztalhatja a zavartságtól és a haragtól a csalódottságig, és érezhetõ körökben találja magát hangosan és gondolatban egyaránt. Ez a fajta oda-vissza kimerítő és befolyásolhatja önbizalmát.

Néhány a leggyakoribb gázvilágítási mondatok közül:

  • – Te alkotod a dolgokat.
  • – Ez soha nem történt meg.
  • – Drámai vagy.
  • – Aránytalanul fújod a dolgokat.

Támogassa magát

Ezt könnyebb mondani, mint megtenni, ha valakivel szemben állsz, aki folyamatosan próbál kicsinyíteni és manipuláljon téged, de Mancao szerint fontos, hogy higgy magadnak – még akkor is, ha a gázgyújtód megpróbálja eltorzítani a saját igazságaidat, emlékeidet és a múltbeli események felfogását. Segíthet, ha a dolgokat feljegyzi, hogy milyen érzései vannak, miközben a dolgok történnek.

Mit mondjak valakinek, aki gázt világít

Ha maga is került ilyen helyzetbe, akkor tudja, milyen trükkös lehet. Mint Mancao rámutat, a gázvilágítás néhány fő módszere nyilvánvaló hazugságot, az elbeszélés elmozdítását és az érzések és tapasztalatok minimalizálására törekszik. “Ha belép a beszélgetésbe, tudva a célját, abban segít, hogy továbbra is az ösvény középpontjában maradjon, szemben azzal a különböző irányokkal, amelyekre egy gázvilágító személy vezethet” – írja.

Ne féljen egyszerűen befejezni a beszélgetést és távozni – ez is egy lehetőség. “A gázvilágítással foglalkozó személy célja az, hogy kételkedjen az észlelésében, ezért a gázvilágítás súlyosbodása előtti távozás az egyik módja annak, hogy fenntartsa az események észlelését” – magyarázza Mancao.

Ha segít néhány konkrét kifejezés a zsebében, Mancao ezeket javasolja:

  • „Érzéseim és valóságom érvényesek. Nem értékelem, hogy azt mondta nekem, hogy túl érzékeny vagyok.
  • – Ne mondd meg, hogyan érezzem magam; én így érzek.”
  • „Engedélyezhetem, hogy ezeket a témákat és beszélgetéseket folytassam veled. Ne mondd, hogy drámai vagyok.
  • – Tudom, mit láttam.
  • “Nem folytatom ezt a beszélgetést, ha továbbra is minimalizálja az érzésemet.” (Ezután hajtsa végre a határt.)

Végül próbáljon meg kedves lenni önmagához – beleértve azt is, ha ez azt jelenti, hogy elmegy.


Forrás link


1 View 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok