Szenzoros kert létrehozása

Avatar admin | 2021.03.21. 67 Views 0 Likes 0 Ratings

67 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a szenzoros kert létrehozása című cikkhez

Fénykép: Hannamariah (Shutterstock)

A kertészkedés és az éberség különféle formái az elmúlt évben egyre nagyobb figyelmet kaptak, köszönhetően (várjon rá) a COVID-19 járványnak. Valójában sok ember számára maga a kertészkedés van az éberség egy formájalehetőséget adva nekik, hogy minden másra szünetet nyomjanak, és összpontosítson a kertjükben zajló eseményekre itt és most. Ha ezt a koncepciót egy újabb szintre akarja vinni, akkor érdekelhet egy szenzoros kert létrehozása. Itt van, mi ez, és hogyan készítsünk egyet.

Mi az a szenzoros kert?

Lényegében az érzékszervi kert pontosan olyan, mint amilyennek hangzik: egy kert, amelyet mind az öt érzék (tapintás, szaglás, ízlés, hang és látvány) felhasználásával terveztek megtapasztalni. Az érzékszervi kert számára nincs egyetlen „képlet” – arról van szó, hogy bizonyos funkciókat hozzáadunk egy új vagy meglévő kerthez, hogy a látogatókat teljes körűen bevonja, és magával ragadó élményt nyújtson számukra.

Hogyan lehet szenzoros kertet létrehozni

Íme néhány javaslat az érzékszervi kert jellemzőire, jóvoltából Holly Crossley a Kertészetnél stb:

Tegyen egy illatos növényt a belépési helyre

Legyen szó ajtóról, egy ösvény kezdetéről vagy az erkély részéről, ültessen be valamit egy olyan illattal, amelyet szeret. Crossly levendulára vagy nepetára utal (más néven macskanyoma). Így azonnali jelzés érkezik az agyad és a tested felé, hogy másfajta térbe lépsz be.

Telepítsen vízfunkciót

Ez nem annyira megfélemlítő (vagy drága), mint amilyennek hangzik – csak keressen egy konténert, amely akkora méretű, hogy megfeleljen a kertjének. És ha kertje erkélyen van, ez lehet egy egyszerű tál víz. Itt van miért Gondolja Crossly egy vízi funkció megéri:

A víz sziporkázó csillámokat küld át a telken, mivel visszatükrözi a déli napsütést, fogadja a szitakötőket, a békákat és más vadon élő állatokat, üdítően hűvös tapintású, és a mártogató madár gyengéd csobbanása mindenkinek megnyugtató hangot jelent.

Növényi gyógynövényeket válogathat és megkóstolhat

Ha megfelelő a szezon, hozzon létre egy kis „kóstoló részt” kertjében, tele gyógynövényekkel, mint menta, metélőhagyma, bazsalikom és fodormenta. Ezután, amikor meglátogatja kertje ezen részét, letörhet egy levelet és megrághatja, hogy megtapasztalja az ízét (ideális esetben valamilyen öblítés után).

Adjon hozzá néhány stachyt

Jobban „bárányfül” néven ismert, bársonyosan puha növény nagyszerű módja annak, hogy érzéki kertjét praktikusabbá tegye. “Gyönyörű ezüstös árnyalatuk van, és gyakran a lila vagy fehér virágok sportcsúcsai nyáron jönnek” – írja Crossley. “Helyezze őket egy ülősarok köré vagy egy út mentén, hogy szó szerint megnyugtassák.”

Hozzon létre helyet az ülésre, és vegye be mindezt

A kert méretétől függően érdemes megfontolni valamilyen pad vagy szék hozzáadását, ha lehetséges. Ez lehetőséget biztosít Önnek és vendégeinek arra, hogy leüljenek, elcsendesedjenek és meghallgassák a körülötted lévő hangokat (vagy azok hiányát).

Ez is egy hely, ahol szünetet tarthat bármi mástól, leül, és jól szemügyre veheti mindazt, ami a kertjében zajlik. Crossley azt javasolja, hogy a padot vagy a széket egy árnyékos helyre tegye, és helyezzen be párnát.


Source link


67 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok