Töltött avokádó minden évszázadra

Avatar admin | 2021.08.10. 11 Views 0 Likes 0 Ratings

11 Views 0 Ratings Rate it

Mindössze néhány pillanatra van szüksége a Pinterest görgetéséhez, vagy egy fitneszmagazin recept rovatának böngészéséhez, hogy felfedezze a töltött avokádót. A félbevágott és kimagozott avokádó szó szerinti fogás a tonhalkonzerv, csirke saláta, buggyantott garnélarák, sült tojás és bolyhos quinoa sós töltelékéhez, amely átfogja az egészséges étrend spektrumát a ketótól a paleóig, Whole30, gluténmentes és vegán. A legegyszerűbb formában az avokádó egy friss, élénkzöld, nyers tál, kaméleonszerű képességgel, hogy felcserélhesse magát, mint mindennek az „egészséges” változata, a tacóhoz használt tortilláktól a sushihoz használt rizsig. Bárhogy is készülnek, a töltött avokádó a popkultúra csodaszere.

Egyesek számára a mindenhol töltött töltött avo a retro finomság-mint például a homársaláttal töltött avokádó-újjáéledése lehet az 1920-as évek dekadens vacsoráin. De számomra a töltött avokádó mindig visszahozott szülőföldemre, Peruba, ahol „palta rellena” -nak hívják. Limában az éttermek a palta rellena -t piqueo -ként (kis harapásként) szolgálják fel. Gyerekkoromban édesanyám szívesen készített csirke saláta verziót meleg nyaranta. Az avokádót hosszában félbevágta, kimagozta, és megtöltött, majonézzel, apróra vágott lilahagymával és zellerrel, valamint zöldborsóval összekevert húzott buggyantott csirkét töltött meg. Majd petrezselyemmel díszíti az egészet. Úgy emlékszem, mint hideg, krémes, ropogós és frissítő.

Kiderült, hogy ennek az egyszerű ételnek összetett gyarmati múltja van, amely a nevével kezdődik. Az avokádó eredetileg Mexikóból és Közép -Amerikából származik, és az „aguacate” etimológiája „ahuácatl”, a gyümölcs neve az őshonos náhuatl nyelven. Ez a világ különböző származékainak gyökere: angolul „avokádó”, franciául „avokat” és portugálul „abacate”. Akkor miért „palta” Peruban?

Inca Garcilaso de la Vega több mint 400 évvel ezelőtt adta meg a választ. Peru mesztik krónikása írta országa történetéről a Kommentárok Reales de los Incas, egy 1609 -es könyv, amely dokumentálta az inka kultúrát a spanyol hódítás előtt és alatt, beleértve azt is, hogyan érkezett meg az avokádó Peruba. Amíg a 15. század közepén kiterjesztették birodalmukat, az inkák meghódították Dél-Ecuadorban a „Paltas” nevű törzset. Onnan visszahozták a gyümölcsöt – és a nevet.

Mint kiderült, Mexikónak saját története van a töltött avokádóval. Néhány évvel ezelőtt egy kiránduláson, hogy meglátogassa a családot Mexikóban, a Los Angeles -i író és receptfejlesztő Andrea Aliseda talált egy könyvet, amely némi betekintést nyújtott.

A bonyolultabb agglátákban, a rellenos de ensalada en nogada dulce -ban a meghámozott avokádót félbevágják, kimagozzák, és megtöltik saláta apróra vágott salátával és pirított paradicsommal, répával, főtt hagymával és gránátalmával – majd újra összeillesztik és vékony fahéj kéreg nyársakkal tartják össze. .

„Amikor Cuernavacában, az„ Örök Tavasz Városában ”jártam, I. [found] Nuevo Cocinero Mexicano használt könyv- és bakelitboltban. Olyan volt, mint kincset találni ” – mondja Aliseda. Az 1800 -as években jelent meg, Nuevo Cocinero Mexicano egy ritka ételszótár, amelyet Aliseda könyvgyűjteményének koronájának nevez. Több száz receptje között három bejegyzést észlelt az aguacates rellenos számára.

Az Aguacates rellenos de picadillo avokádófélék meghámozva, kimagozva, és darált sertés karaj, fűszerek, paradicsom (Mexikó őshonos xitomatl), kapribogyó és petrezselyem keverékével töltve, amelyeket aztán tojásmosásban megfürdenek és megsütnek. Az Aguacates rellenos de queso ugyanaz, kivéve, hogy a sajt helyettesíti a sertés karajt. De a harmadik verzió, Aliseda elmondta, megváltoztatta a nézőpontját, hogy mi lehetséges az aguacate relleno segítségével.

A bonyolultabb agglátákban, a rellenos de ensalada en nogada dulce -ban a meghámozott avokádót félbevágják, kimagozzák, és megtöltik saláta apróra vágott salátával és pirított paradicsommal, répával, főtt hagymával és gránátalmával – majd újra összeillesztik és vékony fahéj kéreg nyársakkal tartják össze. . Egy édesített, fahéjjal fűszerezett diószósz fürdeti az egész avokádót, amelyet aztán mazsolával, mandulával és fenyőmaggal díszítenek. A hatás kicsit olyan, mint egy sós Kinder tojás.

A gyarmati táplálkozási utak, amelyek új összetevőket hoztak Amerikába, Mexikón kívül is szállították az avokádót a Karib -tengerre. Innen az avokádó valószínűleg New Orleans kikötőjén keresztül érkezett meg az Egyesült Államokba, amely a Dél -Louisiana és a karibi kulináris kultúra közötti átjáró.

A New Orleans -i szakács és trópusi ételek szakértője, Dana Honn szerint: „Az avokádó szinte biztosan New Orleans -ban szállt le Havanna, Kuba útján, amely több mint két évszázada volt a város elsődleges kereskedelmi partnere.” Honn azt is elmondja, hogy 1904 -re a termelők New Orleansban és környékén megpróbáltak kereskedelmi célokra avokádót termeszteni (végül nem jártak sikerrel).

Eleinte a helyiek rosszindulatúan avokádót neveztek és „aligátorkörtének” nevezték őket, de a név kezdett pozitív konnotációkat ölteni, mivel a helyi újságokban hamarosan megjelentek olyan ételek, mint az „aligátor körte saláta”.

Eleinte a helyiek rosszindulatúan avokádót hívtak, és „aligátorkörtének” nevezték őket, de a név kezdett pozitív konnotációkat ölteni, mivel a helyi újságokban hamarosan megjelentek olyan ételek, mint az „aligátor körte saláta”. Délkelet -Louisiana friss tengeri gyümölcsei miatt pedig az 1930 -as évektől népszerűvé tették a rákokkal vagy garnélarákkal töltött avokádókat az éttermekben.

Honn elmagyarázza, hogy az ételnek karibi kapcsolata van. „Olyan francia antillákból készült ételeket, mint a feroce d’avocat-avokádó hús, sós tőkehal, chilei paprika és egyéb összetevők, keverve és gyakran az avokádóhéjban tálalva-és valószínűbb, hogy az avocat farci-rákos töltött avokádó-bevezetésre kerültek volna. század végén vagy a 20. század elején New Orleansba. ”

A Carmo, a Honn New Orleans -i éttermében a menü a Karib -térségből, Közép -Amerikából, Dél -Amerikából, Délkelet -Ázsiából, Dél -Louisiana -ból és Nyugat -Afrikából származó hagyományos ételeket tartalmaz – ezek a régiók meghatározzák a trópusi ételeket. És egy brazil ihletésű töltött avokádó garnélarákkal, pálma szívvel, édes paprikával és lilahagymával megjeleníti az étlapot.

A trópusi étkezési utak egy része rabszolgaút volt, amely áthidalta a Karib-térséget és Nyugat-Afrikát, ahol a volt portugál gyarmat, Bissau-Guinea híres abacate recheado com atumjáról. A feroce d’avocathoz hasonló készítményben az avokádóhúst eltávolítjuk a félbevágott és kimagozott avokádóról, majd feldaraboljuk, és tonhalkonzervekkel összekeverjük, hogy az avokádóbőr töltelékét elkészítsük. Végül kókuszreszelékkel díszítjük.

Nemrég készítettem a család palotai családjának és barátainak növényi alapú változatát a palta rellena-ból családnak és barátoknak, ha tonhala helyett pépesített csicseriborsót használok, és eszembe jutott, hogy hiába lehet elemezni, hogy az étel Mexikóból, Peruból vagy a Karib-tengerről származik-e.

Egyszerűen az lehet, hogy a félbevágott és kimagozott gyümölcs természetes edény, amely megtöltésre hív fel – egy sablon, amelyből mindenki, aki találkozik az avokádóval, megtalálja a saját inspirációját.


Forrás


11 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok