Üdvözöljük a Great Shroom Boom-ban

Avatar admin | 2021.03.11. 11 Views 0 Likes 0 Ratings

11 Views 0 Ratings Rate it

A világjárvány kezdetén, mikor KisbirtokA brooklyni székhelyű beltéri gombatermesztőnél az éttermi partnerek megrendelései csökkentek, a gombatermesztés készleteihez kezdtek fordulni – tökéletesen időzítettek azok számára, akik új kulináris hobbit szeretnének felvenni. És nem voltak egyedül.

Szinte egyik napról a másikra Instagram-hírcsatornám tele volt javaslatokkal a micélium gyümölcstömb készleteihez olyan okosan forgalmazott vállalatoktól, mint például Északi Spóra és A közeli Naturals élénk rózsaszínű vagy sárga laskagombát termeszteni közvetlenül a saját otthonában. Sokak számára a játszó gombakertész megérezte, hogy saját ételeiket szűk lakásokban termesztik abban az időben, amikor a szupermarketek működése tele van. Mások számára a színes, parókás gombák puszta újdonsága a fűrészpor alapjaikról gyorsan kihajtott, szükségszerű örömet adott.

De a gomba körül a törvényes izgalom és elbűvölés a járvány idején túlmutat azon, hogy csak termesztik őket. Ma a divattervezők környezetbarát gombabőrrel dolgoznak. Vásárolhat olyan alkoholmentes sört, amelyet pulykafarkkal vagy oroszlán sörével főznek, és amelyek olyan tulajdonságokat ígérnek, amelyek segítenek minimalizálni a stresszt. Van egy tucat chaga gomba alapú kávé, amelynek célja az agy ködjének felszámolása koffeinrázkódás nélkül, valamint az elegáns csokoládé, olyan borsokkal, mint a reishi, amelyek a megnövekedett energiát és immunitást emelik állítólagos előnyeikként.

Januárban, Multiverse Marketplace megnyílt, és azt állította, hogy az internet a gomba királyság számára az első dedikált hely, a gombatermékek vásárlásának kurátora. Nemsokára gomba témájú podcastot, blogot, sőt saját házi terméküket is kiadják. És nem ők az egyetlen gombamédia-társaság indítanak: Gomba emberek, a gyomra összpontosító csapat mögött Brokkoli magazin, még ebben az évben saját kiadványként debütál.

A megnövekedett érdeklődés miatt dollármilliárdok ömlenek a funkcionális gombatérbe, az ipar nem pszichedelikus oldalába (bár ha a legalizálás már közelebb kerül a terméshez, magától értetődik, hogy ott is rengeteg pénz lesz meghosszabbítva); globálisan a funkcionális gombapiac az az előrejelzések szerint 69,3 milliárd dollár lesz 2024 végére izgalmas időszak azok számára, akik profitáltak a gomba erejéből, és látják az ízükben és gyógyászati ​​tulajdonságaikban rejlő lehetőségeket – több lehetőség kínálkozik a piacon, mint valaha.

Könnyű lenne a „shroom boomot csak trendnek nevezni, de ezek közül a termékek közül sok egyszerűen újracsomagolja, ahogy a gombákat több ezer éve tisztelik gyógyászati ​​tulajdonságaik miatt.

Könnyű lenne a „shroom boomot csak trendnek nevezni, de ezek közül a termékek közül sok egyszerűen újracsomagolja, ahogy a gombákat évezredek óta tisztelik, különösen Kelet-Ázsiában és a világ őshonos csoportjai – csak immár évezredes kinézetű márkajelzéssel. Jól dokumentálták például, hogy gomba-kakaós italokat fogyasztottak az aztékok. A gomba évezredek óta a hagyományos kínai orvoslás (TCM) kulcsfontosságú eleme. Az ókori Egyiptomban pedig a gombákat a halhatatlanság szimbólumaként tisztelték. A nyugati vállalatok csak most utolérik és érdeklik őket.

Andrea Hernández egy professzionális snack trend-előrejelző a hírlevél mögött Snaxshot, amelynek több mint 2000 előfizetője van – CPG-befektetők, alapítók és snackekre kíváncsi ügyfelek keveréke -, akik őszinte véleményt várnak tőle az iparágban tapasztalhatóakkal kapcsolatban. Még névtelen forródrótja is van, hogy az előfizetők szűretlen visszajelzéseket adhassanak a termékekről. Nemrégiben összeállított egy teljes kérdés a kialakuló gombatérről. A gombák, mondja, amikor telefonon beszélgetünk, minden eddiginél vonzóbbak lehetnek a fogyasztók számára, mivel felfedezhetik a COVID-19 által fokozottan sokféle elemet. A wellness oldalon vannak tinktúrák és porok, amelyeket akár a főzés során is el lehet fogyasztani, akár beépíteni a főzésbe, amelyek többek között immunitás, stressz és fáradtság esetén segítenek. Az uzsonna oldalán a gomba lehetőséget kínál arra, hogy kevesebb húst fogyasszon, miközben az umami glutamátjaiba csomagolják.

Amikor Michael Pan néhány évvel ezelőtt hazament a családjához Malajziába, rábukkant egy szárított gomba uzsonna háztartási receptjére, amelynek nem volt hivatalos neve; családtagjai közül sok vegetáriánus buddhista, és a shiitakes-ben jelen lévő vitaminok, rostok és antioxidánsok természetes forrásait vizsgálták. Végül egy kiadós termék alapjává vált, amelynek vásárlását nem hagyhatom abba: Pan gomba rángatózó.

Az eredeti termék szárított shiitake gombával, vízzel, avokádóolajjal, organikus kókuszcukorral, himalája rózsaszín sóval és organikus chia magokkal készül. Az eredmény egy rágós snack, amelyet önmagában el lehet fogyasztani, vagy tésztaételekhez, salátákhoz és parfüm nélküli árucikkek. A Cápa tartály a tavaly novemberben debütáló epizód Pan megállapodást kötött a műsor egyik műsorvezetőjével, Mark Cubannal. Az epizód premierje óta a válasz túlméretezett. Pan sikereinek azt tulajdonítja, hogy hűek maradjanak származásához és tiszteletben tartják a történelmet álhús, amely az ókori kínai főzésben gyökerezik.

“Néhány dolog keresztmetszetén vagyunk, amelyek a gomba térben történnek, felhasználva a gombák egyedi ízét, állagát és egészségi tulajdonságait, és erre az örökségre építve” – ​​mondja nekem, amikor telefonon beszélgetünk. “Ekkor az a kérdés merül fel, hogyan használjuk fel ezt a történelmet, hogy minél több ember élvezhesse a gombák előnyeit, amelyek esetünkben shiitakes-ek.”

Kirsten Kirby-Shoote városi gazdálkodó és az I-Collective, az őslakos élelmiszer-kollektíva tagja, aki elmondja nekem, hogy összességében izgatja, hogy mi történik a gombával, de ez is aggasztja. Az „őshonos orvoslás egzotikája és kizsákmányolása” bizonyos termékek értékesítése érdekében különösen óvatos, különösen most, amikor az őslakos közösségeket aránytalanul érinti a COVID-19 – és hasonlóképpen a potenciálisan tiszteletlen betakarítási gyakorlatok miatt sok nagy cég alkalmaz. “Különösen Chagának vannak nagyon sajátos kulturális hagyományai” – mondja. „Rokonságnak tekintem a földet, a vizet és a növényeket; ha elválik tőlük, akkor kényelmesebb erőforrásnak nevezni őket. . . érzelmi kapcsolatot nem fog látni.

„Mindenképp az alkalmi takarmányozás mellett állok, de amikor gombatermékeket vásárolunk, fontos az állatorvos számára megérteni a gomba termesztésének megértését, és ha vadon betakarítottak, győződjön meg arról, hogy vadon betakarítottak-e. fenntarthatóan és felelősségteljesen. ”

Noha a gomba sokkal fenntarthatóbb alternatívája a húsnak, úgy tűnik, hogy a nem megfelelő betakarítás legalább néhány vállalkozás tulajdonosának eszébe jut, akikkel a gomba területén beszéltem, főleg, hogy sokan közülük látták, hogy az eladások a világjárvány idején szárnyalnak. „Mindenképp az alkalmi takarmányozás mellett állok, de amikor gombatermékeket vásárolunk, fontos az állatorvos számára megérteni a gomba termesztésének megértését, és ha vadon betakarítottak, győződjön meg arról, hogy vadon betakarítottak-e. fenntarthatóan és felelősségteljesen ”- mondja Rachael Gorjestani táplálkozási szakember és séf, a Goldmine nevű termékcsalád társalapítója. Kétségei vannak afelől, hogy mi történik, amikor a nagy márkák az összetevőiket nagymértékben táplálják.

Nadine Joseph a kevés BIPOC tulajdonában lévő gyógygombamárka, a Peak and Valley egyikét vezeti, amelyet a stressz idegtudományával kapcsolatos tudományos munkája után inspirált. Azt mondja, hogy a fenntarthatóság modelljének kulcsfontosságú tétele – mind a beszerzés, mind pedig annak biztosítása érdekében, hogy a gazdák megélhetési jövedelmet kapjanak.

Az adaptogén porokat forgalmazó Peak and Valley-vel Joseph reméli megmutatni, hogy „mindenkinek képesnek kell lennie a gomba erejének élvezésére”, és felizgatta, amikor látta, hogy vásárlói váratlan módon használják termékeit, például fagylaltra szórják őket.

Még akkor is, ha az Instagramon mindenütt jelen van, és mivel élettartama a világ egyik legöregebb élő organizmusa, még mindig vannak akadályai annak, hogy az amerikai ügyfeleket a gombafuvar fedélzetére szerezzék, de a hozzáállás változik. “Amikor először kezdtem, sok szkepticizmus fogadott el” – mondja Pan. – Hittem koncepciómban, és folytattam, és elképesztő látni, hogy a fogyasztói tér mennyire megváltoztatta a gombákhoz való viszonyát az elmúlt négy évben; A kalapomat azoknak a vállalatoknak vetem, amelyek előttünk jöttek, és amelyek elősegítették az utat.

Sokan alkalmazták a pandémiát, akár szándékolták, akár nem, esélyeiként átalakítani értékeiket. A gomba jól kidolgozhatja az élelmiszeripar tervét. Végül is, ahogy Anna Lowenhaupt Tsing író írja elõzõ könyvében A gomba a világ végén: Az élet lehetőségéről a kapitalista romokban, „A gomba ellenőrizetlen élete ajándék és útmutatás, amikor a kontrollált világ megbukik.”

  • A gombáját uzsonnának akarja? Nem tudom ajánlani Pan gomba rángatózó elég. A közelmúltbeli megjelenésük miatt Cápa tartály, jelenleg elkeltek, de azt mondják, március közepéig kell újratölteni őket. Moku egy újabb gomba rángatózó márka a piacon, amelyet élveztem, ha alig várja, hogy a Pan újratöltődjön.
  • Szeretne saját gombákat termeszteni? Próbáld ki Kisbirtok vagy A közeli Naturals gyönyörű osztrigák, oroszlán sörények, királytrombiták, pioppinók és más fajták számára, amelyek felpörgetik a járványos főzésedet.
  • A gombát por formában szeretné? Próbáld ki Csúcs és völgy vagy Aranybánya, porított keverékek, amelyek keverhetők olyan dolgokba, mint a kávé, a forró kakaó, a pékáruk és a turmixok.
  • Gomba juharszirupban? Próbáld ki Rainbo’s változat, reishivel és chagával készült, palacsintán, turmixokon és koktélokon.
  • Umami-csomagolt készletekhez? Próbáld ki Sötét Lóé umami por – amelyet az alapító japán öröksége ihletett – szárított és füstölt shiitake-eket, reishit, grillezett póréhagymát, hagymát, táplálékélesztőt, tamarit, szárított paradicsomot és egyéb összetevőket használ. Dagad a készletben, vagy rizsre, pirítósra, zöldségekre és egyebekre szórják.
  • Gomba sóhoz? Próbálja ki a koreai szuperettet Queens háza gombasó, ami jó kb. . . minden.
  • Alkoholmentes „sör” alternatívákhoz? Próbáld ki Fungtn. A brit alkoholmentes sörgyár a chaga, a pulyka farka és a reishi gombák felhasználásával kifejlesztette saját érett IPA, pale ale és lager ízeit.
  • Gombával töltött szószokat keres? Próbáljon kísérletezni Heatonisták oroszlán sörény piri piri forró szósz.
Forrás


11 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok