Amit a másnapos étele mond rólad

Avatar Gadam | 2021.06.23. 31 Views 0 Likes 0 Ratings

31 Views 0 Ratings Rate it

Óvatos optimizmus és áramló oltások mellett Amerika megkezdte lassú visszatérését a normális kinézethez, most 2021 nyarán. És bár még nem vagyunk ki az erdőből – és a nemzetközi helyzet továbbra is kijózanító – talán rendben van gondosan ünnepelje meg a pillanatot azzal, hogy ismét élvezi a baráti társaságot, visszatérve a kedvenc bárjainkba és éttermeinkbe, hálásan tippel (természetesen több mint 30 százalék) minden szolgáltatási interakció során, és élvezhet egy kellemes – vagy három – italot, vagy még többet.

Éppen olyan ivási szezonban indulunk, mint senki más. Egy évig eltöltve és aggódva, lelkünk szomjas. Szomjas egy hűvös grisette, egy vacsora előtti tökéletes martini, egy skót és egy szivar a hátsó udvarban a barátokkal, vagy egy fájdalmasan pompás pohár pezsgő, amelynek buborékjai valamilyen csillogó varázslatként szuszpendálnak az esti fényben. Ilyen ihletett fogyasztással együtt járnak az elismert következmények.

Engedje meg, hogy megünnepeljem a nyári másnaposság nagy visszatérését, amely a legemberibb probléma, amelyre a bolygó szinte minden kultúrája kifejlesztett egy saját reggeli megoldást a csapás leküzdésére. A menudótól a matzo bállevesen át a savanyú gyümölcsléig, a borschtól a kekszen át a burritóig, a másnapos ételek kulturáltan fejezik ki magukat, de mélyen személyesek is. Ha valaha váratlanul szórakoztató jégtörőt keres, próbáljon megkérdezni valakit, hogy mi a kedvenc másnapos étele. Először nevetni fognak; akkor felcsillan a szemük, és beengednek titkot, amely egyenlő részeken komoly ajánlást és kulináris összeesküvést jelent.

Nikita Richardson, az NYT Cooking szerkesztője név szerint ellenőrzi a mogyoróhagyma palacsintáját a Win Son Bakerynél, egy tajvani étteremben a Montrose-n és a Grahamnél Brooklynban. „Olajosak, de könnyűek, és eléggé feltöltik anélkül, hogy újra rosszul éreznék magukat” – mondja Richardson. – És van zöldségük! A szakácskönyv szerzője és séf, Seung Hee Lee a koreai másnapos ételek hagyományainak ismerete, amely a 24 órás haejang-guk-ot felszolgáló leveséttermek köré szerveződik, amely szó szerint lefordítva „leves másnaposságot kerget” és marhahúslevessel, káposztával, és olyan kiegészítők, mint az összetört vérpogácsa, valamint a kongnamul guk, egy szójababcsíra leves csokoládé, amely tele van életigenlő C-vitaminnal. „Be kell raknia egy kis gochugarut, hogy könnyebben átizzadjon” – meséli nekem Koreai chilei pelyhek, „egy tojással együtt a fehérje számára”. De atlantai otthonában vietnami bun bo árnyalatú, vérpogácsával és disznólábbal tűzdelt cérnametélt és marhahúsleves-levest fogyaszt.

A másnapos ételek kulturálisan fejezik ki magukat, de mélyen személyesek is.

Kevin Smith, a seattle-i Beast & Cleaver hentesüzlet séf-hentese Dél-Londonban töltötte ivó éveit. Ott és tizenéves társaival megtanultak támaszkodni a teljes angol reggeli másnapi kényelmeire. – Rángatózásnak hívtuk – mondja Smith, és hallom a rapszódiát a hangjában. „Van benne kolbász, szalonna, tojás, bab, fekete-fehér puding, buborék és nyikorgás, pirítós, vagy akár ócska kávé vagy tea.” Megkérdeztem tőle, van-e más másnapossági szokása, amelyet a hét évvel ezelőtti államokba költözése óta vett fel, és válasza gyors volt. – Nem – mondja nevetve. – Nincs egy amerikai dolog, ami közel kerülne hozzá. Eszel egy süteményt, aztán visszamész a kocsmába – hiányoznak azok a napok.

Mindenkinek megvan a maga egyedi válasza a másnapos ételek kérdésére. Idősebb testvérem a Waffle House elfojtott, fedett varázslatára esküszik. Feleségem a pho ga, az ikonikus vietnami marhahúsleves leves buggyantott csirkevariációja: forrázás, gyógynövényes és tápláló. Az edzőm francia sült burritót szeretne (szerintem ez iróniának számít). Az egyik munkahelyi haverom a rament ajánlja („majd szundít”).

És én? Nos, a másnaposság személyes, és számomra a munkahelyi utazás recept a lelkesedés bűnének elkövetésére. Emlékszem egy nem rég beköszöntő Los Angeles-i reggelre, amikor Koreatown egyik kitűnő jjimjilbangjának kényelmét kerestem, egy közös fürdőkomplexumot, amely egyenlő részekkel rendelkezik a schvitz és a nappali fürdő területén. Itt aludhat, gőzölhet, feküdhet a gyógyulás különböző fázisaiban, és igen, megeheti az ember által ismert legdicsőségesebb ételeket. A koreai gyógyfürdő a tökéletes másnapos gyógymódom, különös tekintettel a gyeranjjimre – a szaunatojásra, amely lassan felforrósodott és megpirult, és egy pezsgő puding lett -, valamint a sikhye, egy részben erjesztett édes és frissítő rizsital, amely könnyen érezhető a hason. Ha egy hosszú, méregtelenítő gőzfürdővel párosul, valami varázslatos kombinációt oldottak fel: jobban éreztem magam. És nem erről szól a másnapos étel? Legalábbis egy újabb esti hívásig.

Samgyetang koreai ginseng csirkeleves recept

Itt van a TASTE archívumának hat receptje, amelyeket otthon készíthet a zúzós, lélekszorító reggeli (vagy délutáni) köd visszaverésére.

Samgyetang: koreai ginseng csirkeleves
Sok nem koreai számára a samgyetang jelent egy kis talányt. Miért eszik gőzölgő forró csirke-rizs levest elsősorban a forró és párás nyári hónapokban? A válasz nem a csirkében, hanem a gyógynövényekben rejlik, amelyekről az étel híres.

Kolbász-édeskömény lasagna tekercsek
Ezeknek a sajtos tekercseknek a klasszikus lasagna minden vonzereje megvan, de ahelyett, hogy vízszintesen rétegeznénk őket, ezeket a göndör tésztákat karamellizált édeskömény és olasz kolbász köré tekerjük, hogy kellemes spirálokat hozzunk létre, amelyek szorosan illenek egymáshoz, mint egy gyönyörű csokor.

Ananász Hibiszkusz lyukasztó
Ez a recept kiválóan alkalmas ünnepségekre és vacsorákra, vagy csak egy frissítő mindennapi italra, hogy megnyugtassa az azt követő reggelet. A hibiszkusz különféle kultúrákban felhasználható, de ez a recept ananászhéjat és friss ananászt használ a hibiszkusz tea infúziójához.

Kimchi és Ketchup Fried Rice
Tegyen egy hagyományos bolyhos omlettet egy halom ketchupos ízű sült rizsre, és megkapja az omurice-t, egy egyszerű, mégis meglepő ételt, amely a yōshoku-ból származik – a japán főzési stílus, amely a nyugati recepteket értelmezi.

Arthur király ropogós, sajtos serpenyője
A serpenyős pizza, amely elindította a pán-pizza-otthon őrületet. Ropogós, arany széleivel, szarvas sajtrétegével (egészen a széléig!) És vastag, mégis finom kérgével ez a serpenyős pizza olyan textúrájú és ízű, hogy még többet akar.

Chilei ropogós spagetti al Limone
Jenn de la Vega receptfejlesztő arra gondolt, vajon a chile ropogós marad-e ropogós, ha szószban főzi – és a válasz igen!


Forrás


31 Views 0 Ratings Rate it