Az Adobe Flash meghalt: Íme, mit jelent ez

Avatar Gadam | 2021.01.01. 390 Views 0 Likes 0 Ratings

390 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Az Adobe Flash Player webhelye egy számítógépen
Jarretera / Shutterstock

Az Adobe Flash támogatása hivatalosan 2020. december 31-én ért véget, ami gyakorlatilag megöli a platformot. A most megszűnt web plugin az animált internetes mémek arany korszakáról és a véget nem érő biztonsági problémákról fog emlékezni.

Vessünk egy pillantást a Flash-re, mi következik, és hogyan élvezhetjük a régi tartalmakat 2021-ben és azon túl.

A Flash örökre elmúlik

2020. december 31-től a Flash már nem tölthető le, és az Adobe 2021. január 12-én kezdi el blokkolni a Flash-tartalmak teljes futtatását. A vállalat biztonsági okokból javasolja a Flash teljes eltávolítását. Nem lesz több frissítés a Flash-re, és a régi verziókat sem tudja közvetlenül letölteni az Adobe-ból.

Ez azt is jelenti, hogy a Flash olyan böngészőkkel együtt szállított verziói, mint a Google Chrome, megszűnnek. A változás valószínűleg nem befolyásolja a napi böngészési szokásokat, mivel a webhelyek döntő többsége felhagyott a Flash használatával a modern böngésző technológiák mellett.

Biztonsági okokból kerülje a Flash Player régebbi verzióinak telepítését. Ha továbbra is hozzáférni szeretne a Flash-tartalomhoz, vannak lehetőségek, de az Adobe hivatalosan egyiket sem támogatja.

Az Adobe Flash története (1996-2020)

1996-ban a Macromedia nevű vállalat felvásárolta a FutureSplash nevű vektoralapú webanimációs eszközt, amelyet eredetileg a FutureWave Software adott ki 1993-ban. A technológiát már olyan vállalatok használták, mint a Microsoft és a Disney Online, hogy animált tartalmat jelenítsenek meg egy webböngészőben.

A Macromedia átnevezte az eszközt Macromedia Flash 1.0 néven, és kiadta egy megfelelő böngésző plugin mellett, a Macromedia Flash Player néven. A 2000-es évek közepére a Flash nagy lendületet vett, amelyet a böngészős játékok, az animációk és az arra támaszkodó interaktív eszközök népszerűsége ösztönöz.

A Flash a legtöbb böngészővel kompatibilis kis plugin egyszerűségének köszönhetően előtérbe került. Mivel a Flash vektoralapú grafikát használt, a kapott animációk fájlmérete csekély volt. Ez akkor volt fontos, amikor sokan a telefonos internetet használták lassú letöltési sebességgel.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a különbség a pixelek és a vektorok között?

Vektor grafika lényegében szöveges utasítások. Végtelenül méreteznek, mivel nincs meghatározott méretük, ellentétben a raszteres grafikákkal, amelyek sokkal nagyobb fájlmérettel rendelkeznek, és nyújtáskor pixeleznek. A Flash lehetővé tette az alkotókat, a marketingszakembereket és bárkit, akinek szembesül az új média, játékok, animációk, szalaghirdetések, interaktív menük létrehozására. Sőt, egész weboldalak készítésére is használták, amelyek akkoriban nagyszerűnek tűntek, gyorsan betöltődtek és reagálnak a használatra.

Macromedia Flash 5 csomagolás
Macromedia

A Macromedia az idő múlásával újabb harangokat és sípokat adott a Flash-hez. 2000-ben megjelent a Flash 5 az ActionScript-szel, egy kezdetleges szkriptnyelvvel, amely szorosan utánozza a JavaScript-et. 2005-ben A Macromediat az Adobe Systems vásárolta meg (ugyanaz a cég, amely 1995-ben visszautasította a FutureSplash vételi ajánlatát). Az Adobe a Flash-et vette szárnyai alá, és az elkövetkező években sokkal több funkciót fejlesztett ki.

A Flash életet adott az internet legkedveltebb webhelyeinek, rajzfilmeknek, játékoknak és egyebeknek. Weboldalak, mint Newgrounds minden dolognak a Flash központjaként merült fel. Vígjáték internetes sorozatok, mint Homestar Runner, stickman animációk, mint Xiao Xiao, és kezdetleges, mégis addiktív játékok, mint a Világjárvány mind a peronon virágzott.

De a Flash a streaming video elfogadásában is óriási szerepet játszott. Az FLV konténer lehetővé tette a videók megjelenítését gyakorlatilag bármely webböngészőben, feltéve, hogy Flash Player volt telepítve. Az idő egy pontján a Flash-nek még olyan webhelyek használatát is megkövetelték, mint a YouTube, a Vimeo, a Google Video és még sok más. A legkorábbi igény szerinti videoszolgáltatások, például a Hulu és a BBC iPlayer mind a 2000-es évek elején Flash-t igényeltek.

De a webes szabványok nem maradnak örökké. Míg a Flash az első napokban fontos szerepet játszott abban, hogy az internet élénkebbé váljon, a repedések hamarosan megjelentek. Nem sokkal később egyértelmű volt, hogy az internet hamarosan túlnő a Flash és a böngésző pluginek szükségességén.

A Flash problémái

A Flash a web nagy részét a népszerűsége csúcsán hajtotta, ami nagy felelősséget rótt az Adobe-ra. Mivel a flash web plugin volt, egyetlen entitás tartotta karban és frissítette. A Flash népszerűségének növekedésével egyre inkább a hackerek célpontjává vált.

Nem tartott sokáig, amíg a Flash csatlakozott más böngészőbővítményekhez, például az ActiveX-hez és a Java-hoz, és ezzel biztonsági kockázatot jelöltek meg. Próbáljon meg, amennyire csak lehet, az Adobe nem tudta kijavítani a Flash-t, így 2017-ben a cég úgy döntött, hogy 2020 végére abbahagyja a fejlesztést és teljesen megöli a Flash-t. Az Adobe sem kockáztatott: a Flash-tartalmak végleges futtatásának tilalma változat.

A vaku képes volt növekedni, mert hiánypótló volt. Az animációkat, videókat, hangokat és interaktivitást magában foglaló gazdag webes tartalom nem volt lehetséges a korai webes szabványoknak alig megfelelő böngészők használatával. A Mozilla Firefoxhoz hasonló böngészők megjelenése kellett, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen az új webes technológiákra, amelyek végül képesek lennének a Flash helyettesítésére.

2007-ben az Apple kiadta az iPhone-t, és történelmi döntést hozott arról, hogy nem támogatja a Flash-et a platformon. Abban az időben a Flash még mindig nagyon népszerű volt, ezért ez a lépés bomlasztóan hatott az internetre, de az írás a falon volt. A Flash-re már nem volt szükség, amikor a böngészőtechnológiák és a dedikált natív mobilalkalmazások végzik a munkát.

Az Apple döntése és az azt követő iPhone népszerűsége elősegítette a Flash csökkenését, mivel a fejlesztők arra törekedtek, hogy az internetet minden eszköz számára elérhetővé tegyék az egyre mobilabb világban.

2012-re a Flash-t széles körben biztonsági kockázatnak tekintették. Ez arra késztette a Google döntését, hogy a Flash-et a Chrome-hoz csomagolja egy homokozó létrehozása érdekében. Ez gyakorlatilag a flash tartalmat a saját biztonságos helyére helyezi, elkülönítve a rendszer többi részétől.

Az idő múlásával az internet sebessége és a böngésző szabványai olyan szintre fejlődtek, hogy a Flash már nem volt szükséges.

Élet vaku után

2020-ra az internet már alkalmazkodott egy új normához, amely nem támaszkodott a saját böngésző technológiáira. A technikai hozzáértők számára ez évek óta így volt. Weboldalak, mint pl How-To Geek arra buzdítottalak törölje a plug-ineket, mint például a Flash, még 2015-ben. Ez a böngésző technológiák térnyerésének köszönhető, amelyek hatékonyan elavítják a Flash-t.

A teljes egészében Flash-ben tervezett weboldalakat lecserélték – várjon rá – webhelyekre. A mai HTML érzékeny, és méretarányos a képernyő méretével és az eszköz képességeivel. A Flash lineáris értelemben skálázódna, mint bármely vektorgrafikus eszköz, de közel sem volt olyan kifinomult, mint ami a mai böngészőkkel képes.

2009-ben a <video> tag a HTML5 bevezetés részeként jelent meg. Ez lehetővé tette, hogy a YouTube-hoz hasonló webhelyek videót jelenítsenek meg minden olyan modern böngészőben, amely megfelel a HTML5 szabványnak. A gyorsabb internetes sebesség a jobb minőségű videót is lehetővé tette.

Távolítsa el az Adobe Flash alkalmazást a Windows rendszerről

A HTML5 vászon eleme lehetővé teszi a böngészők számára a grafika rajzolását és animálását JavaScript használatával. Ezeket az eszközöket fel lehet használni játékokat létrehozni, rendkívül interaktív webhelyek és animációk. Dobja be a WebGL-t, és most megrajzolhat 3D-s alakzatokat és modelleket, amelyek a böngészőben is megjelennek.

A fejlesztők a modern webes technológiák segítségével olyan bonyolult szoftvereket hoztak létre, amelyek egy böngészőben futnak, például az olyan szolgáltatásokból Netflix olyan emulátoroknak, mint DOSBox. A JavaScript és a CSS használata egyszerûsítette a webtervezést, és lehetõvé tette a bonyolult és adaptív tervek életre keltését. Ahol a Flash-nek volt ActionScript-je, a modern weben van JavaScript.

Még a vektorgrafikának is – a Flash sikerének egyik eredeti okának – modern megfelelője van az SVG (méretezhető vektorgrafika) formátumban. Az SVG fájlok használata lehetővé teszi olyan weboldalak és alkalmazások létrehozását, amelyek pixel tökéletesnek tűnnek egy okostelefonon vagy egy nagy TV-n.

Flash-tartalom elérése 2021-ben és azon túl

Mivel ennyi online nosztalgia csapdába esett egy Flash-tárolóban, van néhány projekt, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is élvezhesse a Flash-tartalmakat, miután az Adobe kihúzta a csatlakozót.

Ezek közül az első az A BlueMaxima lobbanáspontja, a a Flash-t támogató webjáték-megőrzési projekt, Shockwave, Java, Unity Web Player, Silverlight, ActiveX és HTML5. Kétféle ízben kapható: egy 500 MB-os „Infinity” lejátszó, amely játékokat tölt le menet közben, és egy óriási, 500 GB-os + archívum, amely offline módban működik.

BlueMaxima Flashpoint MacOS rendszeren fut

Van egy projekt is Fodor, amely megpróbálja utánozni a Flash-t. Futtatható önálló alkalmazásként a legtöbb főbb operációs rendszeren, vagy böngészőalkalmazásként a WebAssembly programozási nyelv használatával. Elsősorban azoknak a webhelytulajdonosoknak szól, akik telepíthetik szerveroldalra, és Flash-tartalmuk natívan „csak működik”.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan játszhatunk régi Flash-játékokat 2020-ban és azon túl

A villámkorszak vége

Az Adobe Flash visszavonulása sokak számára keserédes pillanat. Noha a böngésző plugin a későbbi életében rengeteg biztonsági problémáért volt felelős, az interneten a legemlékezetesebb pillanatok létrehozásához is használták. Szerencsére az olyan projekteknek köszönhetően, mint a BlueMaxima Flashpoint és Ruffle, sok tartalom megmaradt.

A Flash meglehetősen hozzáférhető kreatív csomag volt a kezdő animátorok és a webes játékok fejlesztői számára. Ha kreatívnak érzi magát, de nincs programozójának technikai képességei, akkor kipróbálhatja készítsen saját 3D-s játékokat PS4-en vagy PS5-en a Dreams segítségével.[ad_2]
Source link


390 Views 0 Ratings Rate it