Hogyan lehet kialakítani a jó szokásokat és rutinokat, amelyek megmaradnak – LifeSavvy

Avatar Gadam | 2021.01.04. 30 Views 0 Likes 0 Ratings

30 Views 0 Ratings Rate it

Az új szokások és rutinok kialakítása bonyolult. Itt a legjobb módja annak.

A szokások azok az apró dolgok, amelyeket mindennap csinálsz, például az, hogy mit eszel ebédre, függetlenül attól, hogy edzőterembe jársz-e vagy elmélkedsz-e, és hogy elolvasnál-e egy könyvet, vagy megnézed-e az Instagramot az elmúlt néhány percben. Jelentős számú döntést és cselekvést hozunk naponta. Mikor vásárolt utoljára egy másik márkájú fogkrémet? Vagy teljesen új ételt főzött?

Mivel a szokások alkotják sok mindennapi döntésünket és cselekedetünket, jelentős hatással vannak egészségünkre és boldogságunkra. Ha ebédszokása az, hogy kap egy salátát, majd meditál 10 percig, akkor valószínűleg sokkal egészségesebb lesz, mint az, akinek van sajtburgere és cigarettával üldözi azt.

A szokásoknak sok lendületük van, ezért nehéz megváltoztatni őket. Ha valaha is kudarcot vallottál egy újévi fogadalom során, akkor tudod, mire gondolok. De ez nem azt jelenti, hogy a rossz szokások elvetését és a jó szokások kialakítását nem lehet megtenni. Kezdjük el.

Dolgozzon ki, mit szeretne csinálni – és miért

Mindig úgy döntött, hogy szeretne valamit csinálni, például naponta edzőterembe járni, meditálni vagy bármi mást, és az első héten kezdeni a szuper gung-ho-t? Mi történt a második hét elején, amikor a motivációja elenyészett? Gondolom, hogy az új rutin iránti elkötelezettséged is csökken. Mindenkivel előfordul. A probléma az, hogy a kezdeti motivációs villanás csak eddig juttat el. A tartósabb motiváció kialakításához sokkal világosabb elképzelésre van szükséged arról, hogy mit és miért akarsz elérni.

A célok kitűzésénél egy dologra emlékeznie kell. Intelligenseknek kell lenniük:

  • Különleges és világos; nem homályos. Az olyan dolgok, mint a „fogyás 4 font”, nem csak a „fogyás”.
  • Mérhető. Képesnek kell lennie a haladás nyomon követésére. Ha elveszít 0,1 unciát, akkor technikailag teljesítette a „fogyás” célját, de nem az a konkrét „4 kg-os cél leadása”.
  • Elérhető. A célnak olyannak kell lennie, amit valóban megtehet. Nincs értelme célként kitűzni a maratoni futást kevesebb mint három órán belül, ha nem tudsz megállás nélkül futni egy mérföldet.
  • Ide vonatkozó tágabb céljaihoz. Ha egészséges akarsz lenni, nem célszerű kitűzni a célt, hogy felkerülj a Dirty Dan’s Dirty ‘Dogs legtöbb hotdogjára egy órás ranglistán.
  • Időben korlátozott. Tábornok, egy napon a célok eléggé haszontalanok. Minden céljának meghatározott idővonalon kell lennie, például „karácsony előtt”, „a következő nyolc hétben” stb.

Végezze el széles, homályos céljait, és alakítsa azokat SMART célokká. Ezután elkezdheti kialakítani azokat a szokásokat, amelyek támogatják őket. Reális, elérhető, meghatározott célokkal sokkal valószínűbb, hogy hosszabb ideig motivált marad.

Kezdje kicsiben

Nő meditál a hálószobájában egy meditációs alkalmazás segítségével az iPadjén
Majom üzleti képek

A legnagyobb hiba, amelyet az emberek elkövetnek bármilyen személyes fejlődéssel vagy a rutin megváltoztatásával, túl nagy és túl sok mindent próbál egyszerre tenni. Nehéz új testmozgási rutint kezdeni, megváltoztatni az ételt, vagy megtanulni meditálni. Még nehezebb mindhármat egyszerre elvégezni.

Ne próbáljon mindent egyszerre megváltoztatni. Kezdjen kicsiben, és dolgozzon néhány könnyű szokás kialakításán, amelyek támogatják a céljait. Próbálkozzon velük a meglévő rutinnal. Például, ha meg akar tanulni meditálni, tegye rutinszerűvé a meditációt, amint felébred, reggeli kávéja után, vagy a nap bármely más meghatározott pontján.

Hasonlóképpen, ne kezdje azzal, hogy minden reggel megpróbál meditálni egy órát. Tíz perccel kezdje, és onnan építkezzen. Sokkal valószínűbb, hogy ragaszkodsz egy könnyű szokáshoz, mint egy keményhez, és ragaszkodni azokhoz a szokásokhoz, amelyeket ki akarsz alakítani, hogyan alakíthatod őket valódi, automatikus szokásokká.

Kövesse nyomon a sikerét (és ne szakítsa meg a láncot!)

A következetesség a kulcsa a szokások kialakulásának. Minél következetesebben csinálod ugyanazt újra és újra, annál automatikusabbá válik. Annak érdekében, hogy betartsa szokásait, nyomon kell követnie őket.

A legjobb módszer erre Jerry Seinfeld Ne törje meg a láncot módszerét. Az ötlet az, hogy minden nap, amikor teljesít egy szokást, kijelöli azt egy naptárban (vagy fizikai, vagy olyan alkalmazással, mint a Streaks). Ahogy telnek a napok, és a sikersorozata hosszabb lesz, motivált lesz arra, hogy ne hagyjon ki egy napot, és ne „szakítsa meg a láncot”.

És ha ritmusa van, akkor a szokás megőrződik.

Ha nem sikerül, bocsásson meg magának, és folytassa

Ha egy új szokást próbál kialakítani, akkor az időnként egy nap hiányzása normális. Az élet akadályozza a dolgokat; csak folytassa másnap, mint korábban.

Két nap hiánya azonban kissé vörös zászló. Sokkal könnyebb kihagyni egy harmadik és egy negyedik napot stb. A szokás kialakításakor az a célja, hogy soha ne hagyjon ki két napot egymás után, és tegyen meg mindent, ami a szokás megszerzéséhez szükséges, hogy ne tegye.

Miután három vagy több nap hiányzik egymás után, meg kell állnia, és meg kell találnia, miért. Túl sok a szokás, vagy nem olyasmi, amit valójában érdekel? Ha ez a helyzet, akkor rendben van. Másrészt, ha a szokás még mindig valami, amit ki akar fejleszteni, akkor ki kell dolgoznia azt a módot, amely megkönnyíti annak elérését és visszatérését.

Bármi is történik, ha kudarcot vall – és megbukik -, ne verje meg magát. Bocsásson meg magának, és folytassa.

Ölelje át a hosszú távot

Az új szokások és rutinok kialakítása időt vesz igénybe. Egyszerre csak néhány dolgon dolgozhat, és ez hónapokba telhet, mire tényleg ragaszkodnak. Nincs gyors megoldás, ha valaki, aki minden este órákon át nézi a Netflixet, maratoni futóvá válhat. Be kell ölelned a hosszú távot.


A szokások megváltoztatása nehéz, de örömteli is. Tegye korán a művet, és hamarosan autopilótára áll.
Source link


30 Views 0 Ratings Rate it