Hogyan működik az „Éjszakai mód” okostelefonos kamerákon?

Avatar Gadam | 2021.01.08. 367 Views 0 Likes 4 On 1 Rating

367 Views 4 On 1 Rating Rate it

Egy okostelefon fotózni egy várost és tengert éjszaka.
Maria Vonotna / Shutterstock

Az Apple iPhone-tól az olyan gyártók csúcskategóriás Android-telefonjain át, mint a Samsung, minden zászlóshajó telefon rendelkezik éjszakai üzemmódú kamerával. Így tudják ezek a telefonok ilyen részletes felvételeket készíteni, még rossz fényviszonyok mellett is.

Az Éjszakai mód egyre jobb

Évről évre az okostelefon-gyártók jó okkal reklámozzák legújabb zászlóshajóik új és továbbfejlesztett kameráit. Az elmúlt évek során a telefonkamerák és az őket működtető képfeldolgozási technikák hatványozottan jobbá váltak a fényképek készítésében kihívást jelentő megvilágításban.

Néhány évvel ezelőtt a telefonoknak gondjai voltak a félig tisztességes fényképek sötétben történő rögzítésével is, hacsak nem használták a vakut. Most már látványosan sok részletet képesek rögzíteni, még akkor is, ha olyan témákat fényképeznek, amelyek nagy kihívást jelentenek a professzionális szintű tükör nélküli vagy DSLR fényképezőgépek számára.

Az Apple is javította a gyenge megvilágítású kamera annak iPhone 12 sorozat. A sajtófelvételek között több gyengén megvilágított terület volt az éjszaka közepén. Használata számítógépes fényképezési technikák, a vállalat az éjszakai mód funkciót is kibővítette, hogy az eszközön lévő összes kamerán működjön. Ide tartozik az ultraszéles és a teleobjektív.

Google Pixel Night Sky Photo
Google

Google Night Sight funkció a vállalatot az okostelefonok gyenge fényviszonyok mellett történő fényképezésének iparági vezetőjévé tette. A Google a közelmúltban egy egyedülállóat is bemutatott asztrofotográfia eszközein. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy tiszta képeket készítsenek az éjszakai égboltról, amelyek részleteket és csillagokat mutatnak. A legtöbb okostelefonos kamerán ezek szinte felismerhetetlenek.

Fény és fényképezés

Mielőtt rátérnénk az éjszakai üzemmódra, íme néhány alapvető fényképészeti kifejezés, amelyek hasznosak lesznek megismerkedni:

  • Kitettség: Az a fénymennyiség, amely eléri a kamera érzékelőjét. Meghatározza, hogy egy fénykép milyen fényes vagy halvány lesz.
  • Zár sebesség: Az az időtartam, amely alatt a kamera érzékelőjét fény éri. A hosszabb záridő hosszabb ideig teszi lehetővé a fényt, de elmosódást okozhat.
  • Dinamikus hatókör: A fénykép legsötétebb (árnyék) és legfényesebb tónusa (kiemelés) tartománya.
  • Nagy dinamikus tartomány (HDR): Olyan képfeldolgozási technika, amelyben a kamera több fényképet készít változó expozícióval (a zársebesség megváltoztatásával). Ezután egyesíti a képeket, hogy hangsúlyozza az árnyékokat és a kiemeléseket.

A HDR fénykép kimenetele nagyban függ a feldolgozást végző szoftvertől. Egyes gyártók más részleteket rangsorolhatnak, mint mások.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a dinamikus tartomány a fotózásban?

Az éjszakai üzemmód folyamata

Apple Night Mode összehasonlítás
alma

Az eszköztől függően az Éjszakai mód vagy egy automatikus mód, amelyet az érzékelő indít, ha érzékeli a gyenge fényviszonyokat, vagy egy olyan mód, amelyet ki kell választania a Kamera alkalmazásban. Akárhogy is, először fényképezés éjszakai módban eléggé hasonlónak tűnik egy rendes fénykép készítéséhez. Az első különbség, amelyet észrevehet, az az, hogy észrevehetően hosszabb időbe telik az éjszakai módú képek rögzítése. Ez a hosszú rögzítési sebesség kulcsfontosságú az éjszakai módú fényképek készítéséhez.

Az Éjszakai mód a HDR technika variációját használja. Különböző záridővel készíti el ugyanazon alany különböző képeit különböző megvilágítási szintekkel. Ezután a képfeldolgozó szoftver összehangolja és egyesíti ezeket a fotókat, hogy kibővítse az éjszakai módú fénykép dinamikus tartományát.

Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a fénykép kiemelései láthatóvá váljanak, miközben az árnyékok sötétsége megmarad. Ez a folyamat olyan részleteket tár fel a környezetben, amelyeket egyébként nem láthatna egy szokásos fényképen.

Néhány telefon dinamikusan állítja be a fénykép elkészítéséhez szükséges időt, attól függően, hogy mennyire homályos a környezet. Mások lehetővé teszik, hogy ezt a beállítást saját maga szabhassa meg.

Ez az egész folyamat pillanatok alatt lezajlik. Mire megnézi a fényképet, már elvégzik az összes munkát, amely több fénykép elkészítéséhez, kombinálásához és a kép optimalizálásához vezet.

Variációk az éjszakai módokban

Samsung Galaxy Seoul Night Shot
Samsung

Az Apple, a Google, a Samsung, a Huawei és az LG számos kiemelt eszközének éjszakai üzemmódja van.

Ezek a kamerák saját algoritmusok segítségével határozzák meg a fénykép optimális megjelenését, majd összeállítják a végül látott képet. Az egyes gyártók által alkalmazott különböző kombinációs folyamatok (más néven „zárójelek”) az oka annak, hogy ilyen nagy különbségek vannak éjszakai üzemmódjuk között.

Egyes felvételek természetesebb megjelenésűek lesznek, míg mások túlhangsúlyozzák a kiemeléseket, hogy az egész kép fényesebb legyen. Ez nagyban függ attól, hogy az egyes gyártók mely szempontokat kívánják hangsúlyozni.

Ezenkívül a tényleges érzékelő is számít. Egyes eszközök magas megapixeles kamerákat párosítanak a Pixel Binning nevű technikával, hogy gyengébb fényviszonyok mellett fényesebb fényképeket nyújtsanak. Ez a folyamat magában foglalja a nagy képpontméretek csökkentését, hogy fényesebb, részletesebb képeket készítsen.

Hogyan lehet nagyszerű éjszakai módú felvételeket készíteni

Függetlenül attól, hogy melyik telefonja van, ha a fényképezőgép rendelkezik éjszakai üzemmód funkcióval, akkor néhány dolgot szem előtt kell tartania, ha jó felvételeket szeretne készíteni.

Ennek a folyamatnak lényeges része az összes elkészített felvétel összehangolása. Ha az éjszakai üzemmódban készített hosszú expozíciós felvételek túl homályosak, akkor nem kap optimális fényképet.

Ezért a legtöbb gyártó határozottan javasolja, hogy maradjon teljesen mozdulatlan, ha éjszakai üzemmódban fényképez. Ezért a legtöbb promóciós képen csak álló témákat láthat. Ha lehetséges, használjon állványt éjszakai üzemmódban történő fényképezéskor.

Próbáljon meg fényképezni legalább gyenge fényforrással rendelkező környezetben is. Ez nem csak a fényképek minőségét javítja, hanem a felvételeket is drámaibbá varázsolja feldolgozásuk után.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan készítsen nagyszerű iPhone-fotókat éjszaka vagy gyenge fényviszonyok között
Source link


367 Views 4 On 1 Rating Rate it