Miért kell a Windows tálcájának mindig a bal oldalon lennie?

Avatar Gadam | 2021.01.04. 90 Views 0 Likes 0 Ratings

90 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Windows tálca a bal oldalon

A Windows a kezdetektől fogva egy tálcát tartalmaz a képernyő alján. Ennek a helyzetnek volt értelme a napokban, de a modern számítógépeken nem. Azért vagyok itt, hogy elmondjam, a tálcának a bal oldalon kell lennie.

A vízszintes tálca eredete

Ahhoz, hogy megértsük, miért kell a tálcának a bal oldalon vagy a jobb oldalon lennie, először meg kell vizsgálnunk, honnan indult. Windows 1.0 tartalmazott egy tálcát a képernyő alján, de csak a minimalizált alkalmazások megjelenítésére szolgál. A ma ismert tálca először jelent meg Windows 95.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Windows 95 25 éves lesz: Amikor a Windows Mainstreamre ment

A Windows 95 volt az első verzió, amely támogatta a tálca áthelyezését is, de akkoriban nem volt rá igazán szükség. 2003 körül a számítógépes monitorok elsősorban 4: 3 oldalarányt használtak, ami azt jelentette, hogy a függőleges tér majdnem annyi volt, mint a vízszintes.

a Windows 95 tálca összehasonlítása
Windows 95

Mivel a függőleges és a vízszintes méret hasonló volt, az alján átnyúló tálca nem nagyon vágott a képernyőn megjelenő ingatlanokhoz, így akkor rendben volt. De mi köze mindehhez a modern Windows 10 számítógépekhez?

A monitorokkal és a számítógépes kijelzőkkel ma pár különböző tendencia zajlik. Egy ideig a 16: 9 volt a szabvány – és még mindig a legnépszerűbb -, de a dolgok fejlődnek. Az asztali monitorok egyre szélesebbek, a 21: 9 arányú „ultraszélesség” egyre gyakoribb. A laptop számítógépeknél a 3: 2 arány lassan egyre gyakrabban jelenik meg.

Arra a kérdésre, hogy miért kell oldalra tenni a tálcát, kétféleképpen lehet megválaszolni: matematikailag és gyakorlatilag.

Az oldalsó tálcák kevesebb képernyőterületet használnak: a matematika

Ha ezt matematikai szempontból nézzük, akkor valóban ez a kérdés: Hogyan érhetjük el a legtöbb képernyőt mínusz a tálcát?

A józan ész azt sugallja, hogy a normál 16: 9-es képaránynál szélesebb kijelző jobban megfelel egy oldalsó (függőleges) tálcának. Azonban a 3: 2-es kijelzők, amelyek hasonlóak a korábban beszélt 4: 3-as kijelzőkhöz, az alsó (vízszintes) tálcákkal működhetnek a legjobban.

Vizsgáljuk meg, hogy a teljes képernyő területének mekkora részét foglalja el a tálca mindkét helyzetben. Először is a népszerű kombó, 1080p és 16: 9; Itt van, hogy a tálca hány képpontot foglal el minden tájolásban, és a képernyő hány százaléka.

  • Oldalsó tálca: 1 080 x 62 = 66 960 (3,2%)
  • Alsó tálca: 1 920 x 40 = 76 800 (3,7%)

Vékony különbséggel az oldalsó tálca nyer. Kevesebbet használ a képernyőn, mint egy alsó tálca.

Ez azt jelenti, hogy a kijelző bármely szélesebb része még inkább előnyt jelent az oldalsó tálcának. Itt egy ultraszéles, 21: 9 arányú kijelző.

  • Oldalsó tálca: 1 080 x 62 = 66 960 (2,4%)
  • Alsó tálca: 2 560 x 40 = 102 400 (3,7%)

rendkívül széles tálca összehasonlítás

Mivel a tálca vízszintesen átfedi a 2556 képpontot, a képernyő teljes területének nagyobb részét foglalja el. Most nézzük meg ugyanezt egy 3: 2-es kijelzőn.

  • Oldalsó tálca: 1 440 x 77 = 110 880 (3,6%)
  • Alsó tálca: 2160 x 32 = 69 120 (2,2%)

3: 2 tálcahasonlítás

Ebben az esetben láthatjuk, hogy az alján lévő tálca a legjobb választás a képernyő ingatlan maximalizálásához.

Tehát a számok egyértelműen alátámasztják azt a tényt, hogy a tálca oldalra helyezésével a legtöbb képernyőterület érhető el a széles képernyős képernyőkön. De itt nem hiszem, hogy a matematika elmondaná az egész történetet. Úgy gondolom, hogy a 3: 2-es képernyőkön is használjon oldalsó tálcát.

A képernyőtér mellett a függőleges tálcák jobbak

A fenti számok azt mutatják, hogy egy 3: 2-es kijelzőn a tálca aljára helyezése a legkevesebb képernyőterületet foglalja el. A számok azonban nem veszik figyelembe az emberek tényleges számítógép-használatát.

Mi az, amit a legtöbben a számítógépünkön végeznek nap mint nap? Böngésszen az interneten. Hogyan formázzák a legtöbb webhelyet? Függőleges görgetéshez. Engedje meg, hogy elmagyarázzam.

A How-To Geek honlapja úgy van formázva, mint sok internetes webhely. Mindkét oldalon üres hely van, és a tartalom lefut az oldal közepén. Vághat abba a vízszintes szélességbe, és nem befolyásolhatja sokat, de ha belevág a függőleges térbe, akkor blokkolja a tartalom egy részét.

16: 9 tálcahasonlítás

Mint látható, az oldalsó tálca függőlegesen mutatja a legtöbb tartalmat. Az oldal a böngésző fülének tetejétől a képernyő legalsó részéig terjedhet. Másrészt, ha a tálca alul van, korlátozza ezt a függőleges teret, és nem ad extra tartalmat az oldalán.

Ugyanez lesz a helyzet, ha 3: 2 arányú képernyőt használ. Az egyetlen különbség az, hogy még több tartalmat lát függőlegesen és kevesebb üres helyet az oldalain. Ez győzelem / győzelem a könyvemben. Ha a legjobb webböngészési élményt keresi, akkor az oldalsó tálca a kézenfekvő választás.

Miért a bal oldal?

Oké, azt hiszem, elég jó érvet fogalmaztam meg arról, miért kellene oldalra tenni a tálcát, de miért pont a bal oldalt? Igaz, ez nem számít annyira. A fontos az, hogy felvegyük Bármi oldal. Úgy gondolom, hogy mégis a baloldalnak van a legtöbb értelme.

Sok olyan dolog, amelyet számítógépen végezhet, balra igazodik. Egy Excel táblázat például a bal felső sarokban kezdődik. Gyakran előfordul, hogy a weboldalak logói és eszköztárai balra igazodnak. A számítógépektől eltávolodva az okostelefonos alkalmazások szinte mindig bal oldali menükkel rendelkeznek.

Úgy tűnik, természetesen kiindulópontként a bal oldal vonz minket. Az angol nyelv balról jobbra van írva. Csak úgy érzi, hogy a tálca is ezen az oldalon van. Az egerem természetesen arra az oldalra vonzódik, amikor el kell indítanom egy alkalmazást, vagy meg kell nyitnom a Start menüt.

Nem csak Windows-hoz

oldalsáv dokkol Mac-en
Oldalsó dokkoló Mac OS rendszeren

Sokat beszéltem a Windows-ról, és példákban bemutattam a Windows tálcáját (végül is a címben van.), De tudnia kell, hogy minden nagyobb asztali operációs rendszer képes erre.

A Mac OS „dokkolója” balra vagy jobbra mozgatható. A Chromebookok a „polcot” is elhelyezhetik a bal vagy a jobb oldalon. Az Ubuntu Linux disztribúció alapértelmezés szerint már a bal oldalán található „dokkolóval”.

Megpróbál

Adjon tehát esélyt a függőleges tálcának. Szerintem tetszeni fog. Még ha elsőre kicsit furcsának tűnik is, előfordulhat, hogy inkább azt a hagyományos alsó tálcát választja.

A tálca áthelyezéséhez Windows 10 rendszeren csak annyit kell tennie, hogy jobb gombbal kattint a tálcára, és törli a „Tálca zárolása” jelölőnégyzet jelölését. Ezután kattintson és húzza a tálca bármely üres területét a képernyőn való mozgatáshoz.

ÖSSZEFÜGGŐ: Függőleges tálca beszerzése Windows 10 rendszeren[ad_2]
Source link


90 Views 0 Ratings Rate it