Miért van annyi darázs a házam körül minden tavasszal? – LifeSavvy

Avatar admin | 2021.04.08. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

Egy északi papírdarázs, egy szabadtéri teraszpárnán ülve.
SJHarris / Shutterstock

Ez az évszak, amikor valószínűleg több darazst észlel otthonán kívül és belül. Mi a helyzet a darazsak minden tavasszal tapasztalható hullámával?

Mi a helyzet a tavaszi darazsakkal?

Ha nem tavasz közepén van, ahol élsz, és rengeteg darazsak zümmögnek az otthonoddal vagy ingatlanoddal kapcsolatban, akkor a valószínű tettes egy darázsfészek, amelyet még nem találtál meg. Töltsön el egy kis időt otthonában járva, és keressen egy látható fészket vagy nyílást – például repedés a pofában vagy rés alatt néhány villogó -, ahová a darazsak egyértelműen belépnek és kilépnek. Ekkor magának kell megküzdenie a fészkel rovarölő szer használatával vagy hívjon irtót.

De tavasszal a dolgok kicsit mások. A darázsforgalom folyamatos áramlása helyett az adott pontra az otthonába vagy egy közeli fába egyfajta Walking Dead-szerű céltalan zombi-kopogás folyik. Lehet, hogy egyszerre több darazst észlel otthonán kívül, de nincsenek együtt. További darazsakat is talál majd, amelyek bejutnak az otthonába – ez az évszak az első alkalom arra, hogy egy-két darazsat találjon a mennyezet közelében.

Szóval mi a helyzet? Miért olyan sok magányos farkas darázs, aki csak kopogtat? Nem látja, hogy a kaptár dolgozói drónjai működnek – mert a darázs telepek évente kihalnak, és a munkás drónok még nincsenek a közelben, hogy zavarják. Amit lát, az a tavalyi királynők cserkész küldetéseken.

Minden ősszel a darázs-királynők párosodnak, majd egy megfelelő helyet keresnek az átteleléshez – például egy faüreget, egy rönk alatt, vagy akár a garázsban is elrejtve. Gyere tavasszal, általában ha a hőmérséklet állandóan körülbelül 50F körül van, tömegesen felébrednek, és elindulnak, hogy helyet keressenek egy új fészek építésére.

Itt jelenik meg a lassan mozgó koppintási viselkedés. Lehet, hogy részegen kanyarognak körülöttük, de a valóságban gondosan feltárják otthonod szerkezetét, és keresnek valahol olyan helyet, amely ideális hely lenne a fészeképítéshez.

Mit kell tennie a darazsakkal kapcsolatban?

A kíváncsi királynők többnyire ártalmatlanok. Legtöbbjük a látszólag állandó figyelem ellenére sem fog fészket építeni az Ön ingatlanán. Szúrni fognak, de csak akkor, ha ellentmondanak nekik. Ahelyett, hogy ki akarna irtani a véletlenszerű darázskirálynőket, amelyek csak bummulnak a környéken, sokkal jobban felhasználja energiáját, hogy megvizsgálja otthonát és melléképületeit új fészkek és olyan helyek számára, ahol a darazsak hozzáférhetnek .

  • Keresse meg a hézagokat a vágódeszkákban, a szofitokban, a faliújság mögött. A darázs bárhol hozzáférhet egy belső üreghez, amelyet felfedez. Helyesen rögzítse az otthonában lévő laza külső részeket, vagy piszkálja át a réseket a rovarok távol tartása érdekében.
  • Ellenőrizze az összes nyílást, például a bejárási tér szellőzőit és a tetőtér szellőzőit az ép szűréshez. Ha a szűrés hiányzik vagy sérült, cserélje ki.
  • Amíg itt tart, ellenőrizze az aktuális ablakképernyőket. Még akkor is, ha nincsenek látható lyukak, lehetséges, hogy a képernyő kissé be van dugva a keretbe, és a darazsak besurrannak a kis résen.
  • Keresse meg a fészkek kezdetét. Minden egyes darázsfészek egy kis szárral kezdődik, amely a szerkezet valamely részéhez kapcsolódik, és onnan épül ki. A korai szakaszban a darázsfészkék úgy néznek ki, mint egy kis papírmasé százszorszépfej. Ha korán eltávolítja a kis „százszorszépet”, és megöli a királynőt, akkor megmentheti magát a fejfájással, ha később darazsak százával foglalkozik.
  • Folyamatosan ellenőrizze otthonát egész tavasszal, az elmulasztott kezdő fészkek tovább növekednek, és könnyebben azonosíthatók lesznek a szezon előrehaladtával.

Bár a darazsak kellemetlen csípéssel járnak, és bizonyosan egyikünk sem akar darázsfészket közvetlenül a bejárati ajtónk előtt vagy a gyermekeink által használt játékkészletben, a darazsak valóban hasznosak (főleg kertészek számára). Termékeny vadászok, megölik a pókokat, hernyókat és más kártevő rovarokat, amelyeket lárvájukkal táplálnak vissza a fészekben.

Mindazonáltal nem szórakoztató, ha a fejed fölött lógnak, amikor grillezni vagy pihenni próbálsz a hétvégén – ezért egész tavasszal aktívan keresse a fészkeiket, hogy elkerüljék a nyár közepi leszámolást egy teljesen lakott fészkel.
Forrás link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok