Mit jelentenek a többlépcsős dokkolók? – CloudSavvy IT

Avatar admin | 2021.01.28. 28 Views 0 Likes 0 Ratings

28 Views 0 Ratings Rate it

A többlépcsős Docker buildek lehetővé teszik a Dockerfájlok többes írását FROM nyilatkozatok. Ez azt jelenti, hogy olyan képeket készíthet, amelyek több alapból származnak, amelyek segíthetnek a végleges felépítés méretének csökkentésében.

A Docker képek úgy jönnek létre, hogy kiválasztanak egy alapképet a FROM nyilatkozat. Ezután rétegeket ad hozzá a képhez parancsok hozzáadásával a Dockerfile-be.

Val vel többlépcsős építések, több részre oszthatja a Docker fájlt. Minden szakasznak megvan a maga FROM utasítás, így több képet is bevonhat a buildjeibe. A szakaszok egymás után épülnek fel, és hivatkozhatnak elődeikre, így átmásolhatja az egyik réteg kimenetét a következőbe.

Többlépcsős működés közben

Nézzük meg, hogyan hozhat létre többlépcsős összeállítást. Egy barebones PHP projekttel dolgozunk, amely a Composert használja függőségeihez, a Sass pedig a stíluslapjaihoz.

Itt van egy többlépcsős Dockerfile, amely az egész összeállításunkat összefoglalja:

FROM node:14 AS sass
WORKDIR /example
RUN npm install -g node-sass
COPY example.scss .
RUN node-sass example.scss example.css
 
FROM php:8.0-apache
COPY --from=composer:2 /usr/bin/composer /usr/bin/composer
COPY composer.json .
COPY composer.lock .
RUN composer install --no-dev
COPY --from=sass /example/example.css example.css
COPY index.php .
COPY src/ src

Mindjárt megfigyelheti, hogy kettőnk van FROM utasítások, amelyek két logikai részre osztják a Docker-fájlunkat. Az első szakasz a Sass összeállításának van szentelve, míg a második arra összpontosít, hogy mindent összekapcsoljon a végső tárolóban.

Használjuk a node-sass a Sass megvalósítása. Ezért egy Node.JS alapképpel kezdünk, amelyen belül telepítjük node-sass globálisan npm-től. Ezután használjuk node-sass hogy összeállítsuk a stíluslapunkat example.scss a tiszta CSS-be example.css. Ennek a szakasznak a magas szintű összefoglalása: elkészítünk egy alap képet, futtatunk egy parancsot, és megszerezzük azt a kimenetet, amelyet később használni szeretnénk a buildben (example.css).

A következő szakasz bemutatja alkalmazásunk alapképét: php8.0-apache. Az utolsó FROM utasítás a Dockerfile-ban határozza meg azt a képet, amelyet a tárolók végül futtatni fognak. Korábbi node A kép végső soron irreleváns alkalmazásunk tárolói számára – pusztán építési idő kényelmi eszközként használják.

Legközelebb a Composer segítségével telepítjük a PHP-függőségeinket. A Composer a PHP csomagkezelője, de nem tartalmazza a hivatalos PHP Docker képeket. Ezért a dedikált zeneszerző képéről átmásoljuk a bináris fájlt a tárolóba.

Nem kellett a FROM nyilatkozat erre. Mivel a Composer kép ellen nem futtatunk egyetlen parancsot sem, használhatjuk a --from zászlóval COPY a kép hivatkozására. Rendszerint, COPY fájlokat másol a helyi build környezetből a képbe; val vel --from és egy képnév, létrehoz egy új tárolót a kép segítségével, majd kimásolja belőle a megadott fájlt.

Később a Dockerfile-t használjuk COPY --from ezúttal is más formában. Vissza a tetejére írtuk az elsőnket FROM nyilatkozat as FROM node:14 AS sass. A AS záradék létrehozott egy elnevezett színpadot sass.

Mi most referencia a tranziens konténer, amelyet ebben a szakaszban hoztak létre COPY --from=sass. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a beépített CSS-t átmásoljuk a végső képünkbe. A lépések további része rutinszerű COPY műveletek, amelyeket a forráskód megszerzéséhez használunk a helyi munkakönyvtárunkból.

A többlépcsős építések előnyei

A többlépcsős összeállítások lehetővé teszik összetett építési rutinok létrehozását egyetlen Dockerfile segítségével. Bevezetésük előtt gyakran előfordult, hogy az összetett projektek több Docker-fájlt használtak, egyet az építkezésük minden szakaszához. Ezeket manuálisan írt shell szkriptekkel kellett összehangolniuk.

Többlépcsős építésekkel a teljes építési rendszerünk egyetlen fájlba foglalható. Nincs szükség csomagoló szkriptekre, hogy a projektet a nyers kódbázistól a végső alkalmazásképig vigye. Rendszeres docker build -t my-image:latest . elegendő.

Ez az egyszerűsítés lehetőséget nyújt a képek hatékonyságának javítására is. A Docker képek nagymértékben megnövekedhetnek, különösen, ha nyelvi futást használ alapként.

Vigye a tisztviselőt golang kép: közel van a 300 MB-hoz. Hagyományosan másolhatja a Go forrást a képbe, és felhasználhatja a bináris fordításához. Ezután a bináris fájlt vissza kell másolnia a gazdagépre, mielőtt újabb építést indítana. Ez egy Dockerfile-t használna, könnyű alapképpel, például alpine (kb. 10 MB). Visszaadná a bináris fájlját, és sokkal kisebb képet eredményezne, mint ha az eredetit használta volna golang alap a konténerek futtatásához.

Többlépcsős építésekkel az ilyen típusú rendszer sokkal könnyebben megvalósítható:

FROM golang:latest
WORKDIR /go
COPY app.go .
RUN go build -o my-binary
 
FROM alpine:latest
WORKDIR /app
COPY --from=build /go/my-binary .
CMD ["./my-binary"]

Nyolc sorban olyan eljárást sikerült elérnünk, amelyhez korábban legalább három fájlra volt szükség – a golang Dockerfile, an alpine Dockerfile és egy shell parancsfájl a közbenső lépések kezeléséhez.

Következtetés

A többlépcsős összeállítások drámai módon leegyszerűsíthetik a bonyolult Docker képek felépítését. Ez lehetővé teszi több összekapcsolt építési lépés bevonását, amelyek továbbíthatják a kimeneti tárgyakat előre.

A modell elősegíti az építés hatékonyságát is. A különböző alapképek egyszerű hivatkozása segít a fejlesztőknek abban, hogy a végső kimenet a lehető legkisebb legyen. Előnyt élvez a csökkentett tárolási és sávszélességi költségek, amelyek jelentősek lehetnek, ha a Dockert CI / CD rendszeren belül használják.


Source link


28 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok