Pusztulás a lakáspiacon ingadozó árakkal és jelekkel

Avatar admin | 2021.02.01. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

Úgy tűnik, hogy a lakáspiac ellentmondó jeleket generál, ami nagyon megnehezíti annak a megértését, aki nem szakértő, hanem egyszerűen ingatlant akar vásárolni vagy eladni.

eladó ház

Egyrészt a lapok arról számolnak be, hogy a rekordárakat különösen a szigorúbb Covid-19 megelőzési korlátozásokkal rendelkező területeken érik el.

Szerintük olyan nagy az igény, hogy beszámoltak róla, hogy a rendszer késedelmei miatt akár 200 000 ember is kimaradhat a bélyegadó-csökkentésből, vagyis az emberek nem tudják teljesíteni tranzakciójukat, mielőtt a bélyegilleték ünnepe március 31-én véget ér 2021.

Másrészt a vevők 2010 óta a legkevesebb választékot kínálják a jelzálogügyletekről. A Moneyfacts szerint jelenleg alig több mint 2200 ügylet áll rendelkezésre, szemben a tavalyi októberi, közel 5000-tel.

Ez csökkentheti azok lehetőségeit, akik önálló vállalkozók, szerződéses munkavállalók vagy bármilyen más jövedelemcsoportok, amelyek nem illenek a „vanília” jelzálog-ajánlatba. Még ha a lakásvásárlók is találnak jelzálogügyletet, a vevők és az eladók között megállapodott házárakat alulmúlják azok a földmérők, akik sokkal kevésbé értékelik az ingatlanokat – és ezt az értékelést használja a jelzálog-társaság a számításaihoz.

Kétségtelen, hogy a keresletet a bélyegilleték-ünnep és az emberek érthető vágya nagyobb és kevésbé városi ingatlanokba költöztetni kívánja a kormány „koronavírus elleni harcának” otthoni munkája eredményeként.

Ahol a korlátozások a legszigorúbbak, a kereslet a legmagasabbnak tűnik, különösen, ha van egy közeli festői terület, ahová költözhetünk, például Dél-Wales sok részén. Az az érzésünk, hogy ezek viszonylag rövid távú tényezők, és valószínűleg nem fognak túl maradni a bélyegilleték ünnepén és a jövő évi komor gazdasági előrejelzéseken túl.

Hosszabb távon úgy érzi, hogy a hitelezők „felhúzzák a felvonóhidat”, csökkentve a rendelkezésre álló jelzálogügyleteket annak érdekében, hogy visszaesés esetén a saját kockázatuk korlátozott legyen.

Az ingatlanok „leértékelésének” gyakorlata: amikor a földmérők a megállapodott vételár alatt értékelik az ingatlant, az azt jelenti, hogy a hitelezők nagyobb betétet követelnek kockázatuk csökkentése érdekében. Lényegében úgy vélik, hogy a vevő és az eladó között megállapodott ár meghaladja az ingatlan valódi értékét, így ez a különbség nem biztosított az ingatlanon. Ez arra utal, hogy a legtöbb hitelező azt gondolja, hogy a jelenlegi árak „buborékos” területen vannak.

Ilyen ellentmondásos jeleket a legutóbbi pénzügyi válság óta nem láttunk. Sok ember nem pénzügyi okokból költözik, hogy jobb lakóteret biztosítson a változó munkakörnyezetünknek megfelelően, azonban a hosszú távú kilátások potenciálisan turbulensnek tűnnek.


Source link


12 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok